Intervencije

 U Hrvatskoj svakog dana izbije 15-tak požara. U prosječnoj godini oko 80% požara izazove čovjek (72% zbog nehata i nepažnje, 2,5% zbog dječje igre i 4% namjerno). Požara građevina prosječno izbije 2700 godišnje. Najčešći uzrok požara na otvorenom prostoru su spaljivanje biljnog i drugog zapaljivog biljnog otpada (42%).
Oko 80 posto požara nastaje djelovanjem čovjeka i to uslijed:
• nepažnje,
• nemara,
• namjernog paljenja,
• dječje igre,
• nestručnog održavanja i rukovanja strojevima i alatima.

No, vatrogasci ne gase samo požare.
Kada se radi o eksploziji, akcidentu s opasnim tvarima, osobi koja ne može izaći iz pokvarenog dizala, prometnoj nesreći, ekološkom zagađenju ili bilo kakvoj drugoj nesreći, nećete pogriješiti ako nazovete vatrogasce. Ako neka od intervencija nije u njihovoj nadležnosti, Vatrogasni operativni centar proslijedit će informaciju nadležnoj službi, a može Vam dati i dragocjene upute u pogledu daljnjeg postupanja. Ne ustručavajte se nazvati vatrogasce ako smatrate da je nekome potrebna pomoć.

U 2014. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 21.450 vatrogasnih događaja. Na njima je bilo 29.711 vatrogasnih intervencija, a sudjelovalo je 115.935 vatrogasaca s 31.901 vozilom. U intervencijama je utrošeno 475.973 sata.
Uvođenjem informacijskog sustava „Vatrogasna mreža“ i njegovim stalnim poboljšavanjem očekuje se dobivanje egzaktnih podataka o vatrogasnim intervencijama i ostalim aktivnostima vatrogasnih postrojbi.