12.11.2018

Izvršni odbor i Savjetovanje CTIF-a

U Bruxellesu su održani Izvršni odbor i Savjetovanje Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF)


Od 8. do 10. studenog 2018. godine u Bruxellesu (Belgija) održani su Izvršni odbor i Savjetovanje Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF). Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su dopredsjednik CTIF-a i predsjednik HVZ-a Ante Sanader i tajnik Operativno-tehničkog stožera HVZ-a Mario Starčević.

CTIF savjetovanje

Po prvi put nakon niza godina održano je savjetovanje CTIF-a odvojeno od sjednice Skupštine CTIF-a. Razlog tome je želja da se u razmjenu znanja i iskustava koja se provode u odborima i radnim grupama CTIF-a uključe ne samo pripadnici najužih vatrogasnih rukovodstava pojedinih zemalja članica, nego da se savjetovanje učini dostupnim svim zainteresiranim pripadnicima vatrogasnih i spasilačkih službi. U tom smislu je i kotizacija bila vrlo prihvatljiva (50 EUR).

Savjetovanje CTIF-a pod nazivom „Novi izazovi i tehnologije u vatrogastvu“ posvećeno je bilo novim tehnologijama kao što su primjena robota, virtualnog osposobljavanja i dronova u vatrogastvu, te novim izazovima vatrogasaca kod intervencija na prijevoznim sredstvima pogonjenim vodikom, ali i uređajima i postrojenjima pogonjenim na ostala alternativna goriva. Uz to je raspravljena problematika intervencija s opasnim tvarima, te međunarodne inicijative u pogledu zaštite zdravlja vatrogasaca. Također su kao novost predstavljena vatrogasna vozila nove generacije na električni pogon.

Savjetovanje je iskorišteno za promociju ISO 17840 standarda, kojim se definiraju uputstva za intervencije na svim vrstama prijevoznih sredstava. U tom pogledu je svečano potpisan sporazum o suradnji sa značajnim dijelom belgijskog (javnog) prijevoznog sektora koji će koristiti oznake i znakove upozorenja na svojim vozilima, te primijeniti standard na sva svoja vozila. Za standard su se zainteresirali i Ujedinjeni Narodi.

Izvršni odbor CTIF-a

Odbori CTIF-a

Savjetovanje je iskorištena da se uoči ili za vrijeme održavanja savjetovanja CTIF-a održe sastanci nekoliko odbora CTIF-a, te su njihovi predsjednici detaljno izvijestili Izvršni odbor CTIF-a o svom djelovanju. CTIF će po značajnim i važnim pitanjima raspravljenim i zaključenim u CTIF-u izraditi kratka i jasna priopćenja koja će poslužiti i za komunikaciju preko web-stranice CTIF-a.

Financije

Pričuva CTIF-a iznosila je 31.12. 2017. godine 369.74,315 EUR-a, od čega je bez rezervacija bilo raspoloživo 259.222,93 EUR. Očekivana pričuva u 2018. godini ocjenjuje se na 387.566,77 kn, od čega bi bilo raspoloživo 233.557,33 EUR.

Izbori u CTIF-u

Do 19. siječnja 2019. godine trebaju doći nominacije za Glavnog tajnika (umjesto Michel Boura) i dopredsjednika (umjesto Ante Sanadera) CTIF-a, koji napuštaju svoje dužnosti nakon dva mandata.

Odbori i radne grupe CTIF-a

Osniva se nova radna grupa „Tuneli“, a postavljen je novi plan rada odbora „Zdravstvo“.

Odbor za natjecanja usvojio je okvirni program natjecanja međunarodnih natjecanja vatrogasne mladeži CTIF-a od 14. do 21. srpnja 2019. u Martigny-u, s novim voditeljem natjecanja Alfredom Deschbergerom.

Međunarodni projekt

Platforma za razmjenu informacija iz zaštite od požara (Fire information exchange platform) izradila je sigurnosne procjene i prijedloge u području preventive zaštite od požara građevina za cijelu EU.

Hrvatska vatrogasna zajednica uz potporu CTIF-a pokreće inicijativu da se požari raslinja rasprave kao jedna od ključnih tema Europske Unije u razdoblju predsjedanja Republike Hrvatske EU od 1.1.2020.-30.6.2020. godine.

U suradnji s Međunarodnom atomskom agencijom (International Atomic Agency – IAE) CTIF sudjeluje u izradi nove verzije Priručnika za spasilačke službe za nesreće s radioaktivnim tvarima, koji će se izdati do sredine 2019. godine, i bit će besplatno dostupan.

CTIF planira do kraja veljače 2019. godine kandidirati ERASMUS projekt o ustrojavanju međunarodne zaklade koja će kumulirati znanja i provoditi edukacije (s izdavanjem međunarodnih certifikata) u području ponašanja i širenja požara na građevinama.

Predstavnik Odbora za vatrogasnu preventivu CTIF-a sudjelovat će u okviru Međunarodne udruge za standardizaciju u području zaštite od požara (International Fire Safety Standards Coalition) na pripremi međunarodnih smjernica u području vatrogasne prevencije.

Predstojeće aktivnosti

25. i 26. 2. 2019. u Iranu se održava Međunarodna konferencija u području urbanog vatrogastva i zaštite i požara u okviru 1. iranske međunarodne vatrogasne izložbe.

Sljedeća sjednica Skupštine CTIF-a održat će se 19.7.2019. godine u Martigny-u, Švicarska.

Mario Starčević