12.02.2018

Novim EU projektom u operativnije rješavanje kriznih situacija na moru

Projekt kojeg su razvile nordijske zemlje, a EU prihvatila kao sustav organizacije operativnog rješavanja situacija na moru, uskoro počinje s implementacijom i na području sjevernog Jadrana.


Riječ je o najnovijem EU projektu - „NAMIRG - North Adriatic Maritime Incident Response Group“, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske komisije. Planirano trajanje projekta je 2018. i 2019. godine, a bio je kandidiran na natječaju mehanizma civilne zaštite Europske komisije koja ga je odobrila, a potom je ugovor potpisan 24. siječnja 2018. u Bruxellesu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 904.698,91 EUR, od toga bespovratno 678.524,18 EUR (75 posto). Bespovratni iznos za Vatrogasnu zajednicu Istarske županije (VZIŽ) je 204.887,00 EUR.

Istarski župan Valter Flego odao je priznanje svim sudionicima izrade projekta, te istaknuo kako se njime čini značajan iskorak na planu organizacije vatrogastva na moru zajedno s kolegama iz Italije i Slovenije.
-U vremenima kada često svjedočimo različitim, nepredvidljivim situacijama, znamo koliko je značajna uloga organiziranog sustava. Govoreći posebno o Istri, ovako organizirano vatrogastvo garantira kako našim građanima, tako i brojnim turistima potrebnu razinu zaštite kao što je to u većini europskih država, a slobodno možemo reći i bolju razinu od mnogih država, rekao je Flego dodavši da je od preuzimanja vatrogastva u nadležnosti općina, gradova i Županije organiziran jedinstveni sustav vatrogastva u Istarskoj županiji, koji je danas na samome vrhu u Hrvatskoj. Za Istru, kao turističku regiju pitanje i percepcija sigurnosti su izuzetno važni jer će kod mnogih turista upravo to biti odlučujuća karika kod odabira destinacije, podvukao je istarski župan Flego.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac naglašava da je područje akvatorija Istarske županije i sjevernog Jadrana vrlo prometno plovilima svih vrsta, kao i velikim brojem instalacija uz more, poput luka, lučica, marina te izloženo opasnostima od pomorskih nesreća svih vrsta. Podsjetio je da je proteklih godina zabilježen izvjestan broj incidenata, havarija, koji su do sada, izuzev Und Adriyatika, riješeni bez većih posljedica.
-Da bismo bili spremni za moguće nesreće na moru VZIŽ zajedno s Gasilskom brigadom Koper i Comando Regionale Vigili del Fuoco Friuli Venezia Giulia, kao vodećim partnerom, aktivno je sudjelovala u izradi projekta NAMIRG. Njime je predviđena organizacija zajedničke postrojbe po 8 vatrogasaca iz svake države, tj. ukupno 24 vatrogasaca s ciljem da se projektom snimi i postojeće stanje sustava intervencija na moru u okviru zakonodavstava triju država te utvrde procedure i planovi intervencija u akvatoriju Sjevernog Jadrana. Radi toga treba obučiti vatrogasce, opremiti ih i uvježbati sustav kako bi, kada zatreba, intervenirali na području sjevernog Jadrana kao jedinstvena postrojba po jedinstvenom planu.