21.02.2018

Ivan Rep (1937. – 2018.)

Bjelovarsko-bilogorski vatrogasci, 10. siječnja 2018. godine, ispratili su na vječni počinak prvog predsjednika županijske Zajednice, Ivana Repa.


Viši vatrogasni časnik I. klase, počasni predsjednik VZ BBŽ i počasni predsjednik VZG Bjelovar Ivan Rep rodio se u Podravskim Sesvetama. Njegov vatrogasni put započinje u bjelovarskoj radionici željezničkih vozila, gdje pristupa DVD-u „Željezničar“. S vremenom napreduje u zvanjima, ali i dužnostima. Ivan Rep je obnašao brojne visoke dužnosti u vatrogastvu. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja i odličja. Kao što je i sam često u šali govorio: „Svi su sistemi prolazili kroz naše ulice, ali je vatrogastvo ostajalo tako da su me odlikovali i oni prije i ovi danas.“ Pored mnogobrojnih priznanja i plaketa ističemo dva državna odličja: Spomenicu domovinskog rata i Red hrvatskog pletera. Od vatrogasnih plaketa dobitnik je Plakete s likom Mirka Kolarića za životno djelo, a od odličja Ivan ima Odličje za posebne zasluge, Vatrogasnu zvijezdu prvog reda, brončanu, srebrnu i zlatnu plamenicu, brončanu, srebrnu i zlatnu medalju, Spomenicu vatrogasni veteran, spomenice za 10, 20, 30, 40, 50 i 60 godina, te vatrogasnu medalju Republike Mađarske za međunarodnu suradnju sa vatrogascima iz Nagyatada.

U monografiji „140 godina bjelovarskog vatrogastva“ Ivan Rep piše: „Okupljajte se oko vatrogastva, to je organizacija koja će nadživjeti sve stranke i pokrete. Vatra ne poznaje granice ni sisteme. Kad nema požara imate kud otići i s kim se družiti. Kada vam i zatreba pomoć imate u članovima svog DVD-a sigurnu luku i iskrene prijatelje. Moje vrijeme lagano i sigurno prolazi, nije mi žao svih ovih godina provedenih u vatrogastvu. Da mogu krenuti opet iz nekog početka, ovaj dio oko vatrogastva ne bih sigurno mijenjao.“ Veliko mnoštvo vatrogasaca okupljenih na njegovu pogrebu potvrđuju veličinu, ovog skromnog vatrogasca velikog srca.