14.05.2018

Mario Prodan (1945. - 2018.)

Mario Prodan rođen je 20. ožujka1945. godine, a preminuo je 25. travnja 2018. u 74. godini života nakon kratke bolesti.


Mario Prodan bio je u Istri poznat kao dugogodišnji buzetski vatrogasac, vatrogasni zapovjednik, dugogodišnji lovac, prvi predsjednik novoosnovanog Mjesnog odbora Svi Sveti, te jedan od osnivača maškara „Jedinstvo“.
Cijeli svoj život posvetio je radu i brizi za ljude i svoj zavičaj, koji je jako dobro poznavao i volio. U istarskom i buzetskom vatrogastvu proveo je više od tri desetljeća (1970. – 2001.) i obnašao mnoge dužnosti. Četrnaest godina je bio vozač – vatrogasac DVD-a Buzet, sedamnaest godina pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Buzet, a od toga sedam godina kao zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe, te pet godina kao zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buzet.
Za svoj nesebični angažman na vrlo različitim područjima društvenog života dobio je više priznanja od kojih su ga najviše obradovala vatrogasna. Dobitnik je Srebrne medalje (VZIŽ - Buzet 1999.), Zlatne medalje (HVZ – Pazin 2002.) i dobitnik najvećeg hrvatskog priznanja za posebne zasluge u vatrogastvu Povelje s plaketom Mirka Kolarića (HVZ – Varaždin 2005.).
Grad Buzet mu je dodijelio Zlatnu plaketu Grada Buzeta, najveće gradsko priznanje za posebne zasluge.

Svojim je dugogodišnjim radom učinio neizmjerno puno za svoj zavičaj, cjelokupnu zajednicu i za vatrogastvo Buzeštine, Istre i Republike Hrvatske.
Mario Prodan ostat će trajno zapamćen kao izvrstan čovjek, drag prijatelj i nesebični vatrogasac koji je svojim angažmanom na djelu potvrđivao plemenitost vatrogasnog poziva.