17.05.2019

Vatrogasno operativno središte - intervencije u svibnju 2019.

Zagrebački vatrogasci su i 16. svibnja sanirali posljedice jakog nevremena.


16./17. svibnja

Grad Zagreb

Vatrogasci su i dalje angažirani na saniranju posljedica kišnog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom. Zabilježeno je ukupno 28 tehničkih intervencija (većinom uklanjanja stabala i granja, uklanjanja oštećenih dijelova krovišta i limova). Na tim intervencijama sudjelovala su ukupno 92 vatrogasca sa 32 vozila iz JVP Grada Zagreba.

15./16. svibnja
Koprivničko-križevačka županija
Dana 15. svibnja u 08:02 sati JVP Đurđevac zaprimila je dojavu o požaru objekta u Đurđevcu na adresi Stjepana Radića 23. Požarom je bio zahvaćen dio krovišta oko dimnjaka. Uslijed udisanja dima dvije osobe su zbrinute od strane HMP-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su 3 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Đurđevac. Požar je ugašen u 09:02 sati, a intervencija je završila u 09:45 sati.

Bjelovarsko-bilogorska županija
Tijekom 15. svibnja Vatrogasne postrojbe imale su 9 intervencija ispumpavanja bunara i podruma poplavljenih uslijed oborinskih voda. Sedam intervencija je bilo na području grada Daruvara, jedna intervencija na području općine Đulovac jedna na području općine Kapela.

Sisačko – moslavačka županija
Tijekom 15. svibnja Vatrogasne postrojbe imale su 12 intervencija ispumpavanja bunara i podruma poplavljenih uslijed oborinskih voda. Osam intervencija bilo je na području općine Hrvatske Dubice, dvije na području grada Siska i dvije na području grada Petrinje.

Grad Zagreb
U periodu od 15. svibnja 07:00 sati do 16. svibnja 07:00 sati na području grada Zagreba, kao posljedica kišnog nevremena praćenog jakim vjetrom posljednjih nekoliko dana, zabilježeno je ukupno 33 tehničkih intervencija (većinom uklanjanja stabala i granja, uklanjanja oštećenih dijelova krovišta i ispumpavanja vode). Od toga broja, 23 intervencija odradio je JVP Zagreb, a DVD-ovi sa područja grada odradili su 10 istih tehničkih intervencija.

Karlovačka županija
Tijekom dana, na intervenciji obrane od poplava, bilo je angažirano oko 20 vatrogasaca sa područja županije, a tijekom noći 12vatrogasaca koji su uglavnom vršili prepumpavanje vode. Trenutno stanje je povoljno jer razina vode opada i nije došlo do prodiranja vode u stambene objekte.

Primorsko – goranska županija
Dana 16. svibnja u 03:19 sati ŽVOC Rijeka zaprimio je dojavu o požaru brodica na suhome vezu Marine Punat na Krku. Požarom je bilo zahvaćeno 7 brodica. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala je JVP Krk s 7 vatrogasaca i 6 vatrogasnih vozila, DVD Krk s 6 vatrogasaca i 1 vatrogasnim vozilom, te 35 djelatnika Marine Punat.
Požar je ugašen u 05:59 sati.

14./15. svibnja

Sisačko – moslavačka županija
Dana 14. svibnja nije bilo angažiranih vatrogasnih snaga na području mjesta Sunja gdje je vodostaj rijeke Sunje u padu i više ne prijeti opasnost od poplave. U gradu Hrvatska Kostajnica proglašeno je u 21:30 sati izvanredno stanje obrane od poplava zbog daljnjeg porasta rijeke Une. Vatrogasne snage poduzele su sve mjere obrane od poplave kako bi se spriječilo prodiranje vode u narednom periodu. Tijekom dana 14. svibnja na intervenciji je sudjelovalo oko 100 vatrogasaca, a tijekom noći na dežurstvu angažirano je oko 30 vatrogasaca iz lokalnih DVD-ova kojima se kasnije u noći priključilo još nešto snaga iz okolnih mjesta. Trenutno stanje je povoljno jer razina vode stagnira.

Karlovačka županija
Tijekom dana 14. svibnja na području Karlovca vodostaj rijeke Korane bio je u stalnom porastu i proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava. Na intervenciji obrane od poplava, bilo je angažirano oko 80 vatrogasaca sa područja županije, a tijekom noći 45 vatrogasaca koji su uglavnom vršili prepumpavanje vode. Trenutno stanje je povoljno jer razina vode stagnira i nije došlo do prodiranja vode u stambene objekte.

Grad Zagreb
Dana 14. svibnja u 14:14 sati VOC grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru na objektu u Dubravi na adresi Sunekova ulica 149. Požarom je bilo zahvaćeno krovište većeg stambenog objekta na površini od 480 m2. Uslijed požara nitko nije ozlijeđen ili smrtno stradao. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 34 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Zagreb i DVD-a: Vidovec, Čučerje i Granešina. Požar je ugašen, a intervencija je završila u 21:49 sati

U periodu od 14. svibnja 07:00 sati do 15. svibnja 07:00 sati na području grada Zagreba, kao posljedica kišnog nevremena praćenog jakim vjetrom posljednjih nekoliko dana, zabilježeno je ukupno 76 tehničkih intervencija (većinom uklanjanja stabala i granja, uklanjanja oštećenih dijelova krovišta i ispumpavanja vode). Od toga broja, 55 intervencija odradio je JVP Zagreb, a DVD-ovi sa područja grada odradili su 21 intervenciju.

Požeško – slavonska županija
Dana 14. svibnja u 18:35 sati ŽC 112 Požega zaprimio je dojavu o požaru objekta u Podgorju na adresi Podgorje 54. Požarom je bio zahvaćen dnevni boravak obiteljske kuće na površini od 50 m2. Uslijed požara nitko nije ozlijeđen ili smrtno stradao. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je ukupno 21 vatrogasac sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Podgorje i DVD-a Kaptol. Požar je ugašen, a intervencija je završila u 19:40 sati.

13./14. svibnja

Grad Zagreb
Uslijed nevremena, na području Grada Zagreba zaprimljeno je 284 izvješća o intervencijama od uklanjanja stabala ili grana, saniranje krovišta i uklanjanja limenih prepreka. Od DVD-ova s područja Grada Zagreba zaprimljeno je 210 izvješća, a od JVP Grada Zagreba 74 izvješća.
Vatrogasac DVD-a Šestine je na tehničkoj intervenciji lakše ozlijeđen (uganuće noge) te je medicinski zbrinut.

Zagrebačka županija
Uslijed nevremena, na području zagrebačke županije obavljena je 91 intervencija uklanjanja stabala ili grana, saniranje krovišta te ispumpavanja vode.
U ovim intervencijama sudjelovalo je JVP Velika Gorica, JVP Zaprešić, VP Ivanić-Grad te 27 DVD-a s područja Zagrebačke županije.

Sisačko-moslavačka županija
Uslijed nevremena, na području Sisačko moslavačke županije obavljeno je 23 intervencije uklanjanja stabala i ispumpavanja vode.
U tim intervencijama sudjelovali VPG Petrinje, JVP Sisak, VP Kutina te DVD Velika Ludina, Novska, Brestaća, Hrastovnica, Vidrenjak, Glina i Desno Trebarjevo.
U Sunji u 20:30 proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava te su JVP Sisak i DVD Mladost s 5 vatrogasca, 2 vatrogasna vozila i 2 vatrogasne pumpe upućeni su u Sunju.

Karlovačka županija

Uslijed nevremena, na području karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava.
U tim intervencijama sudjelovali JVP Karlovac, JVP Ogulin te DVD Josipdol, Vojnić, Zagorje, Oštarije, Ozalj, Turkovići, Jasenak, Ogulin, Plaški, Duga Resa, Belavići, Staro Selo, Vivodina, Jaškovo, Dvorišće, Jurovski Dvor i Rakovica.

Krapinsko-zagorska županija
Uslijed nevremena, na području krapinsko-zagorske županije obavljeno je 27 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta.
U tim intervencijama sudjelovali JVP Krapina, DVD Donja Šelnica, Lobor, Gornja Šelnica, Radoboj, Mače, Krapina, Zazvine, SV. Križ Začretje, Orehovica i Budinščina.

Varaždinska županija
Uslijed nevremena, na području varaždinske županije obavljeno je 21 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode i obrane od poplava.
U tim intervencijama sudjelovali DVD Tuhovec, Bednja, Svibovec, Ivanec, Lepoglava, Podevčevo, Petrijanec, Selinovec, Tužno, Sveti Đurađ i Novi Marof.

12./13. svibnja

Grad Zagreb
Dana 12. svibnja područje Grada Zagreba zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom (od jutra jakim, a poslije 16:30 sati i olujnom jačinom što se nastavilo i preko noći) što je uzrokovalo veliki broj tehničkih intervencija prvenstveno uklanjanja stabala ili grana sa prometnica (tom prilikom oštećeno je i nekoliko vozila) te drugih predmeta te nešto uklanjanja limenih dijelova objekata kao i oštećenih dijelova krovišta.
Do 07:00 sati na području grada Zagreba odrađeno je 136 takovih intervencija u kojima je sudjelovalo 473 vatrogasaca sa 144 vozila iz JVP Zagreb te DVD-a Vrapče, Kašina, Zapad, Prečko, Dubrava, Jarun, Šestine, Črnomerec, Jarun, Gračani, Trnje, Kustošija, Buzin, Ivanja Reka, Odra i Vidovec.
Nadalje, do 07:00, zaprimljeno je još 67 tehničkih intervencija o uklanjanjima stabala koje su fazi angažiranja snaga.

Zagrebačka županija
Dana 12. svibnja poslije 18:00 sati, područje zagrebačke županije zahvatilo je također jače nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom te je do 07:00 sati 13. svibnja u VOS zaprimljeno 14 intervencija uklanjanja stabala ili grana te saniranje krovišta.
U ovim intervencijama sudjelovalo je 65 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz DVD-a Malunje – Hrastje, Kerestinec, VZG Sveta Nedjelja (DVD Rakitje), Dugo Selo, Jastrebarsko, Pribić, Črnilovec, Dubrava i Plešivica te JVP-a Ivanić-Grad.

Sisačko-Moslavačka Županija
Dana 12. svibnja poslije 18:00 sati područje sisačko moslavačke županije zahvatilo je nevrijeme praćeno kišom, jakim i olujnim vjetrom te je do 07:00 sati 13. svibnja u VOS zaprimljeno 10 intervencija uklanjanja stabala ili grana te intervencija ispumpavanja vode.
U tim intervencijama sudjelovala su ukupno 33 vatrogasca sa 11 vozila iz DVD-a Velika Ludina, Novska, Brestaća, Potok, Sigetac i Nova Subocka i Lipovljani.

Primorsko-goranska županija

Dana 12. svibnja poslije 17:00 sati područje primorsko-goranske županije (Rijeka, Opatija, Vrbovsko) zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom te je do 07:00 sati 13. svibnja u VOS zaprimljeno 10 intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana, te sajle i električnih vodova.
U tim intervencijama sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 10 vozila iz JVP Rijeka i Opatija te DVD-a Vrbovsko.

Krapinsko-zagorska županija
Dana 12. svibnja oko 16:00 sati područje krapinsko-zagorske županije zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom te je do 07:00 sati 13. svibnja u VOS zaprimljeno 8 intervencija većinom uklanjanja stabala ili grana, te čišćenja kolnika.
U tim intervencijama sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 8 vozila iz Zagorske JVP te DVD-a Donja Šemnica, Vinagora, Brezova, Orehovica, Novi Golubovec, Radoboj i Lobor.

11./12. svibnja

Virovitičko-podravska županija
Dana 12. svibnja u 03:53 sati ŽC 112 Virovitica zaprimio je dojavu o požaru kuće u mjestu Duzluk. Na intervenciji gašenja požara sudjelovali su DVD Orahovica, Čačinci, Nova Jošava, Crkvari, Stara Jošava i Dolci s ukupno 30 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila. Požar je ugašen u 06:40 sati.

9. / 10. svibnja

Grad Zagreb
Dana 9. svibnja u 12:07 sati vatrogasni operativni centar Grada Zagreba zaprimio je dojavu o urušavanju zida susjednog objekta na laboratorij Arheološkog muzeja. Na intervenciji je sudjelovala JVP Grada Zagreba s 22 vatrogasca i 7 vatrogasnih vozila.
Intervencija je završila u 17:56.

8. / 9. svibnja

Krapinsko-zagorska županija

ŽVOC Zabok zaprimio je dana 8. svibnja u 20:02 sati dojavu o požaru kuće na adresi Donja Stubica, Vučak 69. Požarom je zahvaćena kuhinja drvene kuće, prilikom čega je jedna muška osoba smrtno stradala. U gašenju požara sudjelovala je Zagorska JVP, te DVD-a Bedekovčina i Donja Stubica sa ukupno 24 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila.
Intervencija je završila u 23:56 sati.

6. svibnja

Grad Zagreb
Dana 5./6. svibnja, uslijed jakog vjetra koje je zahvatilo područje Grada Zagreba, zabilježeno je 30 tehničkih intervencija uklanjanja stabala ili granja te saniranja krovišta. Na intervencijama su sudjelovali JVP Grada Zagreba te DVD-i Šestine, Vrapče, Jarun, Belovar, Vugrovec, Gračani, Čučerje, Kašina i Bukovac sa ukupno 108 vatrogasaca i 38 vatrogasnih vozila.

Foto: 24. sata

3. svibnja

Karlovačka županija
Dana 02. svibnja u 16:25 sati ŽVOC Karlovac zaprimio je dojavu o požaru kuće katnice u Drežnik Gradu na adresi Drežnik Grad 27 a. Požarom je bilo zahvaćeno krovište kuće na površini od 30 m2. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 24 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Drežnik Grad i DVD-a Rakovica. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 21:15 sati.


Šibensko-kninska županija
Dana 02. svibnja u 23:05 sati Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u Bikarcu na deponiju. Požarom je bilo zahvaćeno smeće na uređenom odlagalištu komunalnog otpada na površini od 900 m2. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 7 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP-a Šibenik i DVD-a Grebaštica. Požar je ugašen 03. svibnja u 02:18 sati.

Grad Zagreb
Dana 03. svibnja u 02:43 sati VOC Grada Zagreba zaprimio je dojavu o eksploziji u stambenoj zgradi na adresi Josipa Slavenskog 12. Prilikom eksplozije nepoznate naprave došlo je do oštećenja stubišta i okna dizala, a jedna invalidna osoba zadobila je ozlijede te je zbrinuta od strane HMP. Na intervenciji je sudjelovalo 14 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP-a Zagreb. Intervencija je završila u 05:42 sati.