Objave za medije

.

Objave za medije

04.02.2019

Vatrogasne intervencije u siječnju 2019.

Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta, tijekom siječnja 2019. zabilježeno je ukupno 1877 intervencija, na kojima je sudjelovalo 8464 gasitelja sa 2698 vozila. Vatrogasci na priobalju su intervenirali 1009 puta, dok su njihovi kolege na kontinentu zabilježili 868 intervencija. Ove su brojke dokaz kako za vatrogasce nikad nema predaha, a intervencije koje bilježe su raznovrsne te od njih očekuju spremnost u svakom trenutku.

Objave za medije

02.02.2019

Otvorena izložba karikatura Damira Novaka

U ovogodišnjoj Noći muzeja, održanoj 1. veljače u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, Muzej hrvatskog vatrogastva je zabilježio preko 1000 posjeta. Otvorena je izložba "Karikaturom protiv požara" autora Damira Novaka, a posjetitelji su obišli stalni postav Muzeja i družili se s varaždinskim vatrogascima. 

Objave za medije

28.01.2019

Izložba karikatura u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Muzej hrvatskog vatrogastva je u Noći muzeja 2019, koja će se održati 1. veljače, pripremio bogat program. Centralno događanje je otvaranje izložbe karikatura na temu vatrogastva autora Damira Novaka.

Objave za medije

14.11.2018

Umro Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice

U dubokoj tugi javljamo da je u 85. godini preminuo počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki.

Objave za medije

30.09.2018

U Zadru održano državno natjecanje vatrogasne mladeži

Trinaesto po redu državno natjecanje vatrogasne mladeži Republike Hrvatske održano je 29. rujna 2018. godine na Športsko-rekreacijskom centru Višnjik u Zadru. U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, a uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Zadarske županije, natjecanje je okupilo 1500 članova ekipa vatrogasne mladeži, voditelja i vatrogasnih sudaca iz Hrvatske u 115 natjecateljskih odjeljenja, te goste iz Slovenije, Mađarske i Austrije. Ekipe su na natjecanju nastupile u disciplinama vježba s preprekama i štafeti.

Objave za medije

26.09.2018

U Varaždinu obilježena 80. obljetnica smrti Mirka Kolarića

U utorak 25. rujna 2018.  godine ispred vatrogasnog doma Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, postavljanjem vijenca na bistu Mirku Kolariću, učitelju hrvatskih vatrogasaca, obilježena je 80. obljetnica njegove smrti.

Objave za medije

16.09.2018

U Križu održan 34. susret vatrogasnih puhačkih orkestara

Povodom obilježavanja 90. obljetnice djelovanja Vatrogasne limene glazbe Općine Križ, u subotu 15. rujna u Križu je održan 34. susret vatrogasnih puhačkih orkestara.

Objave za medije

09.08.2018

Skandalozan napad na vatrogasca na dužnosti

Hrvatska vatrogasna zajednica sa zgražanjem osuđuje napad vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika, kao i svaki drugi oblik nasilja prema svim građanima, a posebno prema pripadnicima žurnih službi, čiji je posao zaštita ljudi i imovine.

Objave za medije

09.07.2018

Srce je vatreno, ali navijajmo pametno

Već gotovo mjesec dana Hrvatsku trese nogometna groznica, osobito nakon što je hrvatska reprezentacija počela nizati uspjehe te je među 4 najbolje reprezentacije svijeta. Fotografije slavlja na gradskim trgovima i ulicama su obišle cijeli svijet. Međutim, zbog upotrebe pirotehničkih sredstava za vrijeme proslave pobjede naše reprezentacije u više navrata su izbili požari.

Objave za medije

28.05.2018

2000 vatrogasaca hodočastilo u Mariju Bistricu

Tradicionalno 19. hodočašće vatrogasaca u svetište u Mariji Bistrici održano je 27. svibnja 2018. godine.

Objave za medije

06.04.2018

Vatrogasci upozoravaju na opasnosti kod spaljivanja biljnog otpada

Početak poljoprivrednih proljetnih radova donosi i povećan broj vatrogasnih intervencija na požarima nastalima zbog spaljivanja biljnog otpada. U pravilu za gašenje takvih požara potreban je veći broj vatrogasaca i vozila, a ponekad i zračne snage, što uvelike opterećuje lokalne i državni proračun.

Objave za medije

23.03.2018

Poplave u više županija - 23. 3.

U Kosinju je 22. ožujka 2018. održana sjednica Stožera civilne zaštite Općine Perušić na kojoj su prisustvovali ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i predstavnici svih lokalnih snaga koje sudjeluju u obrani od poplava na kosinjskom području.

Objave za medije

22.03.2018

Vatrogasci u borbi s poplavama

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana nastavlja se vatrogasni angažman u obrani od poplava. Vatrogasci Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije su tijekom 21. ožujka bili angažirani na području Čičke Poljane, Pisarovine, Veleševca i Gradeca Pokupskog na prijevozu stanovništva čamcem i aktivnostima nadgledanja stanja i obrane od poplave.

Objave za medije

21.03.2018

Poplave u više županija - 21. 3.

U poplavama koje od početka ožujka stvaraju probleme u većem dijelu Hrvatske, brojne vatrogasne snage danonoćno pomažu stanovništvu u evakuaciji, pravljenju zečjih nasipa, ispumpavanju te prijevozu hrane i pitke vode. Do sada je angažirano više od 1000 vatrogasaca u raznim aktivnostima obrane od poplava.

Objave za medije

20.03.2018

Poplave u više županija - 20. 3.

Na području Gradeca Pokupskog u Zagrebačkoj županiji angažirani su vatrogasci koji prevoze stanovništvo i ostale potrepštine s dva čamca. Objekti se brane zečjim nasipima. Odra je trenutno u porastu na području Velike Gorice. U Veleševcu vatrogasci postavljaju zečje nasipe i ispumpavaju poplavne vode.

Objave za medije

19.03.2018

Poplave u više županija - 19. 3.

U Jasenovcu je danas, 19. ožujka, u 12:30 h održan sastanak Kriznog stožera na kojem su sudjelovali premijer RH Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, župan Ivo Žinić, zapovjednik VZŽ Sisačko-moslavačke Mijo Brlečić te predstavnici ostalih snaga koje djeluju u obrani Jasenovca od poplava. Tom prilikom je premijer pohvalio sve snage koje djeluju na ovom području i staknuo da će Vlada pomoći u sanaciji posljedica poplava. Župan Žinić je istaknuo da je situacija pod kontrolom iako su se susreli do sada sa najvećim vodostajem izmjerenim kod Jasenovca. Također je napomeno da službe prate stanje i na drugim ugroženim mjestima u županiji. Nakon završetka sastanka premijer je sa suradnicima krenuo u obilazak kritičnih točaka u mjestu Uštica.

Objave za medije

13.03.2018

Poplave u više županija - 13. 3.

Iza vatrogasaca je još jedna neprospavana noć

Kroz Karlovac danas u prijepodnevnim satima očekuje se vrhunac vodenog vala. Korana je u Karlovcu u osam sati dosegla 781 centimetar, te je za Koranu na snazi izvanredno stanje, dok je vodostaj Kupe iznosio 773 centimetra i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Karlovački vatrogasci angažirani su bili i proteklih dana, kako doznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, Miroslava Rade.

Objave za medije

09.03.2018

Poplave u više županija - 9. 3.

Uslijed topljenja snijega i padalina očekuje se povećani vodostaj rijeka te mogućnost plavljenja. Vatrogasci na području nekoliko županija sudjeluju u preventivnim aktivnostima obrane od poplava.

Objave za medije

15.02.2018

Neobične intervencije u vatrogastvu

Kad građane pitate što rade vatrogasci, odgovor je u većini slučajeva isti – gase vatru. Poneki sugovornik se sjeti intervencija kod poplava ili spašavanja mačke sa stabla. No vatrogasci, kad govorimo o operativnom dijelu posla, interveniraju pri nesrećama u prometu, uklanjanju posljedica nevremena, sudjeluju u svim vrstama spašavanja, potragama,  itd.  Zapravo, vatrogasci rade gotovo sve za što dobiju dojavu ili zamolbu građana.

Objave za medije

02.02.2018

Potpisan sporazum o korištenju aplikacije UVI

U uredu Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu danas je potpisan Sporazum o korištenju sustava UVI – sustava za vođenje intervencija u vatrogastvu.