U Beogradu je od 24. do 25. studenog 2015. godine održan četvrti sastanak Nadzornog odbora, te sve radne grupe EU- projekta

EU-fondovi: Holistic

            U Beogradu je od 24. do 25. studenog 2015. godine održan četvrti sastanak Nadzornog odbora, te sve radne grupe EU- projekta "Holistički model integralne zaštite od šumskih požara" (akronim "Holistic"), uspješno kandidiranog u okviru IPA-ADRIATIC programa prekogranične suradnje Europske Unije (prioritet 2 - Prirodni i kulturni resursi te prevencija rizika).  Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, koja je jedan od 19 partnera u projektu, predstavljali su Mario Starčević, tajnik OTS-a, Renato Podbojec,  viši stručni savjetnik HVZ, Darko Piškor, voditelj informatičkih i analitičkih poslova HVZ te vanjski suradnik HVZ na projektu Holistic Vlatko Roland (iz tvrtke Perhnit).

Projektni partneri
Zbog mijenjanja projektnih partnera (Bosna i Hercegovina, Grčka i Crna Gora) i dalje se značajno kasni s provedbom pojedinih projektnih zadataka i ostvarenja projektnih ciljeva, što je uzrokovalo produljenje projekta do 30.9.2016. godine. Ipak, s 65,41 % iskorištenih financijskih sredstava do kraja listopada 2015. godine (utrošeno 137.303,04 EUR od raspoloživih 209.908,56 EUR) Hrvatska vatrogasna zajednica je u velikom dijelu provela planirane aktivnosti.

            Radne grupe 6 i 8
Iako je Hrvatska vatrogasna zajednica uključena u rad svih radnih grupa projekta "Holistic" (izuzev radne grupe 9- "strateške građevine ugrožene potresima: procjena rizika, prevencija i nadzor"), fokus djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice je na radnim grupama koje se bave primjenom ICT (informatičkih i komunikacijskih tehnologija) u vatrogasnoj prevenciji i zaštiti (WP6), te podizanju svijesti zaštite od požara šuma (WP8).

U okviru WP6 Hrvatska vatrogasna zajednica provela je analizu postojećih GPS-rješenja u vatrogastvu među partnerima Holistic-a, definirala tehničku specifikaciju za GPS-uređaje za praćenje vozila, s konačnim ciljem integracije u vatrogasni upravljački softwar na način da se praćenje GPS-uređaja na vatrogasnim vozilima integrira s bazama podataka o članstvu, tehnici i aktivnostima (intervencijama) vatrogasnih organizacija. Kada hrvatski partneri nabave GPS-uređaje po specifikaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatska vatrogasna zajednica će provest edukaciju vatrogasaca za integraciju s GIS-sustavom Hrvatske vatrogasne zajednice.

U okviru WP8 Hrvatska vatrogasna zajednica provela je sljedeće aktivnosti:

  • MOBILNI PUNJAČI, naklada: 500 primjeraka.

Namijenjeni vatrogasnim zapovjednicima, mobilni punjači su imali otisnutu fotografiju požara raslinja i preventivnu poruku na engleskom i hrvatskom jeziku.

  • BROŠURA „POŽARI RASLINJA“, naklada: 20 000 primjeraka.

Protupožarni vodič s uputama o odgovornom ponašanju te savjetima što napraviti prije i tijekom trajanja požara raslinja. Brošura donosi i kratku informaciju o ponašanju ljudi pri požaru raslinja.

  • TELEVIZIJSKI SPOTOVI (požari raslinja, paljenje roštilja, vatrogasni prilazi)

Televizijski spotovi namijenjeni prikazivanju na javnoj televiziji donose savjete građanima o odgovornom ponašanju.

U 2016. godini Hrvatska vatrogasna zajednica će provoditi sljedeće aktivnosti:

  • IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „CRNA ŠUMA“, autor: Damir Hoyka

U srpnju 2015. godine katastrofalni šumski požari pogodili su otok Korčulu i poluotok Pelješac. Slike nastojanja vatrogasaca u spriječavanju širenje vatrene stihije, i uništenja koje je ostalo nakon požara, obišle su cijeli svijet. Zapanjen apokaliptičnim prizorima u koje je požar pretvorio pelješku šumu, priznati hrvatski fotograf Damir Hoyka odlučio je ovu tragediju pretvoriti u snažno vizualno upozorenje i tako pridonijeti nastojanju da se takvi događaji spriječe.
Na ovu temu  i s 20 fotografija Hrvatska vatrogasna zajednica organizira izložbe, s ciljem da se povežu razni dijelovi Hrvatske čiji vatrogasci međusobno surađuju na najtežim požarima i drugim katastrofama. Izložba će biti putujućeg karaktera, a njezino otvaranje se planira u 2016. godini u Muzeju hrvatskog vatrogastva, kao dio manifestacije "Noć muzeja".

  • MOBILNI PUNJAČI, naklada: 300 primjeraka

Punjači će imati fotografiju opožarene šume i preventivnu poruku na hrvatskom i engleskom jeziku.

  • SJENILA ZA AUTOMOBILE, naklada: 500 primjeraka

Sjenila će imati otisnutu fotografiju opožarene šume i preventivnu poruku na hrvatskom i engleskom jeziku.

  • JUMBO PLAKAT, naklada: 25 primjeraka

Plakati će biti postavljeni na 25 lokacija u 7 priobalnih županija; fotografija opožarene šume s preventivnom porukom na hrvatskom i engleskom jeziku. Vrijeme postavljanja će trajati 28 dana tijekom požarne sezone na glavnim točkama u većim gradovima.

            Sljedeće konferencije
5. sjednica Nadzornog odbora Holistica i sjednice svih radnih grupa planira se održati u travnju 2016. godine u Širokom Brijegu.


Mario Starčević