Monografije vatrogasnih organizacija u HVZ

POPIS KNJIGA U HRVATSKOJ VATROGASNOJ ZAJEDNICI I POPIS UVEZANIH VATROGASNIH VJESNIKA


Među povijesnom građom u posjedu Hrvatske vatrogasne zajednice, nalazi se velika količina monografija vatrogasnih postrojbi, stručne vatrogasne literature te časopisa. Napravljen je popis spomenute literature, koji će biti dostupan na pregled na web stranici HVZ-a. Cilj izrade ovog popisa je upoznati zainteresirane sa građom koju posjeduje HVZ, te ustupiti građu na korištenje istraživačima hrvatske vatrogasne povijesti. Literatura će nakon završetka obnove muzejske zgrade, biti prebačena u Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu.
Građa je prikupljena iz različitih izvora. Većina monografija je poklon vatrogasnih postrojbi Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, povodom proslave obljetnice osnutka postrojbe. Dio literature su prikupili i članovi Odbora za istraživanje hrvatske vatrogasne povijesti. Stručnu građu čine većinom priručnici za obuku vatrogasnih postrojbi, te pravilnici, statuti i zakoni vezani uz djelovanje vatrogasaca.
Literatura će biti dostupna na korištenje zainteresiranim istraživačima, uz prethodnu najavu telefonom ili na e – mail. Korisnik će moći koristiti literaturu isključivo u prostorijama HVZ-a, odnosno Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu.

Kontakt: Vedran Runjić
Tel: 01/3689 – 164
E-mail: vedran.runjic@hvz.hr

Popis knjiga u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici
Popisi uvezanih Vatrogasnih Vjesnika