Godina je ovo u kojoj obilježavamo 40. obljetnicu upisa Dioklecijanove palače i stare gradske jezgre na UNESCOovu listu svjetske spomeničke baštine, ali je isto tako i godina u kojoj smo u samo mjesec i pol dana imali četiri požara u samom centru grada u kojima je velika tragedija izbjegnuta za dlaku.

 

U subotu je gorjelo u prostoriji Instituta Ivo Pilar, na drugom katu kuće Šegvić na Peristilu. Prije desetak dana u konobi Pjaca, na Narodnom trgu eksplodirala je plinska boca i izazvala veliki požar. Na Poljani Tina Ujevića, 18. srpnja izgorio je stan od 70-ak kvadrata u potkrovlju, a vatra se brzo širila jer su u stanu bile drvene grede. Prije mjesec i pol dana, 25. lipnja gorjelo je u pizzeriji Portas kod Zlatnih vrata. Nakon svakog od tih požara građani su preko društvenih mreža mahom upozoravali na neispravnost hidrantske mreže, u čemu su vidjeli najveći problem u staroj gradskoj jezgri. No, imali li istine u tome, upitali smo Ivana Kovačevića, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita. -Stara jezgra u mediteranskim gradovima svugdje je ista, što zna biti problem za žurne službe. Ta područja građena su na jedan poseban način i zaštićena, tako da se ne smiju raditi neki posebni zahvati. Hidrantska mreža u strogom centru je takva kakva je i mi to ne možemo promijeniti, ali smo se u potpunosti prilagodili za sve situacije. Bitno je napomenuti da vatrogasci u principu s hidranata ne gase, već oni služe u slučaju ako nam u vozilu ponestane vode daje tu punimo - objašnjava nam Kovačević i dodaje kako se za staru gradsku jezgru posebno razmatraju i rade planovi za intervencije. Tisuće litara Na potezu od Hrvojeve do Marmontove ulice ima 20-ak hidranata koji su u nadležnosti Vodovoda i kanalizacije, a svi su pregledani u listopadu prošle godine, kada je i utvrđeno da su ispravni. Uži centar grada poznat je po uskim uličicama, sezona je u punom jeku pa turista ima na sve strane, a u tom dijelu grada je onaj stari tip gradnje s drvenim podovima, tavanima i štuketama, pa zbog toga vatrogasci posebnu pažnju poklanjaju tom dijelu grada i na intervencije uvijek dolaze s dvije strane.

-Primjerice, kada je bio požar na Pjaci, jedna ekipa je došla s vrha Bosanske, a druga od dolje. Onaj prvi udar uvijek radimo s velikim vatrogasnim vozilima, gdje dolazimo stoje bliže moguće, a maksimalno imamo 150 metara od najudaljenijih objekata, stoje nama deset vatrogasnih cijevi kako bi stigli do tog objekta. Upravo zbog toga i na intervencije u stari dio grada ide i više ljudi, tako da mi možda možemo izgubiti dvije minute više nego u ostalomdijelovima grada, što i nije neki problem - govori Kovačević i naglašava kako njihovo navalno vozilo ima kapacitet od tri tisuće litara vode, a odmah stiže i još jedna cisterna od 10.000 litara.

- S tim se može pogasiti sve, međutim hidrant je tu ako zatreba. Njega smo i koristili prilikom požara na Peristilu - navodi naš sugovornik. Situacija u gradu mijenja se iz godinu u godinu, pa tako do prije pet godina u centru nije bilo ni ovoliko restorana i fast foodova, ali ni turista. - Naravno da je prije bilo lakše, ali život mora ići dalje i ne može se zaustaviti. Kada smo uočili problem prolaska uskim ulicama, nabavili smo dva vozila koja mogu doći svugdje. Kada napravimo prvi udar gašenja, dolazi malo vozilo s kojim radimo saniranje i dogašivanje - objašnjava splitski vatrogasni zapovjednik. Ističe na kraju kako, unatoč uvriježenom mišljenju naših sugrađana da je centar grada zahtjevniji za gašenje, vatrogascima to ne igra nikakvu ulogu. - Na primjer, u novim dijelovima grada imamo problem parkiranih vozila. Nikadane znate na što ćete naići kada idete na intervenciju, ali straha nema jer smo mi spremni na sve - zaključuje Kovačević.«

KAD ZALUPE Razbijamo i vrata kad treba! Vrlo često vatrogasci i otvaraju vrata stanova, odnosno protuprovalna vrata koja se s vanjske strane mogu otvoriti samo ključem. - Čovjek iziđe na sekundu iz stana, propuh ili nešto drugo zalupi vrata, a ključ je s unutrašnje strane. I što će, onda zovu nas. Nekad su balkonska vrata otvorena, pa uđemo kroz njih, ali nekad nam ne preostaje ništa drugo nego ih razbiti. Problem nastaje ako, primjerice, lonac ostane na špakeru i krene dimiti - navodi prvi čovjek JVP-a grada Splita.

UNUTAR PROSJEKA

Od početka godine 811 intervencija JVP grada Splita godišnje ima oko pet intervencija u starom centru grada, a Kovačević kaže kako je sezona do sada uobičajena. - Evo jučer smo imali sveukupno 811 intervencija od početka godine, a nekakav prosjek je između 1300 i 1500. Od ukupnog broja intervencija, pola su požari, a druga polovica su tehničke intervencije - kaže Kovačević.

 

Slobodna Dalmacija, 7. kolovoza 2019.