U eksploziji u kući u Vinogradskoj ulici u Vukovaru prošlog je vikenda teško ozlijeđen 84-godišnjak, a zbog težine ozljeda iz vukovarske bolnice prevezen je u KBC Osijek. Javljeno je to jučer iz PU vukovarsko-srijemske, a očevid je pokazao da je uzrok eksplozije - curenje plina iz plinske boce.

Nesreća se zbila u subotu oko 15 sati. Požar je izbio u kuhinji, a stradali 84-godišnjak u kobnom je trenutku bio sam u kući. Neslužbene informacije govore da je zadobio opekline. U KBC-u Osijek potvrdili su kako je 84-godišnji Vukovarac stabilno. "Ima oko 40 posto opečene površine kože, uglavnom su to opekline 2. stupnja, najviše na predjelu leđa, lica, šaka i ruku", doznajemo iz KBC-a Osijek. Požar su gasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Vukovar.

- Nakon dolaska zatekli smo eksploziju plinske boce. Vatrogasci su ušli u kuću, ugasili bocu i iznijeli je u dvorište. Pregledali su požarište i zbrinuta je jedna unesrećena osoba koja je prevezena u bolnicu - kazao je zamjenik zapovjednika vukovarskog JVP-a Dario Dejanović dodavši da je intervencija, na koju su izišla tri vatrogasca s jednim vozilom, završila u 16.05. Kako se moglo doznati, kuća u kojoj je došlo do eksplozije plinske boce nije bila zahvaćena požarom, no bilo je popucanih stakala, a materijalna šteta procijenjena je na više tisuća kuna.

Nažalost, slične nesreće, i to nerijetko i s najtežim posljedicama, događaju se ne tako rijetko. U srpnju ove godine u zagrebačkom Stenjevcu u eksploziji u stanu, najvjerojatnije zbog plina, teže je bila ozlijeđena 64-godišnja vlasnica stana. Nekoliko, pak, mjeseci prije u eksploziji plina u kući u Solinu ozlijeđen je muškarac. Mediji su zabilježili i slučaj iz 2009. kada je u KBC-u Osijek preminula 47-godišnjakinja iz Darde nakon što je teško stradala u eksploziji plina u svojoj kući. Do eksplozije je došlo kada je htjela upaliti štednjak, ali je došlo do istjecanja plina na spoju između crijeva plinske boce i štednjaka i nakupljanja visoke koncentracije plina u malom zatvorenom prostoru. U trenutku eksplozije u kući su se nalazili njezin suprug i 15-godišnji sin koji, srećom, nisu bili ozlijeđeni. I u svibnju 2018. eksplozija u dvorišnoj zgradi obiteljske kuće u Karlovcu odnijela je jedan život. U eksploziji plinske boce smrtno je stradao 72-godišnjak.

Početkom 2017. godine 79-godišnjak iz Suhopolja preminuo je od teških opeklina zadobivenih u eksploziji plina u svojoj kući.

http://www.glas-slavonije.hr/415129/8/Tesko-ozlijedjen-u-eksploziji-plina

Glas-slavonije.hr, 5. studenog 2019.