Dobrovoljno vatrogasno društvo Ludbreg, najstarija aktivna udruga građana na području ludbreške regije, ovog će vikenda svečano obilježiti 150 godina vlastitog humanog rada.

 Četvrta najstarija vatrogasna organizacija u Republici Hrvatskoj najvišu ovogodišnju obljetnicu vatrogastva u zemlji započeti će promocijom prigodne poštanske kuverte i žiga u izdanju Varaždinskog kluba kolekcionara - sekcije Ludbreg. Mala svečanost tim će povodom biti upriličena u ludbreškom poštanskom uredu u petak, 8. studenoga, s početkom u 10 sati.

Središnja svečanost ludbreških vatrogasaca biti će održana u subotu, 9. studenoga, s početkom u 15 sati. Naime, tada kreće mimohod članova društva i brojnih gostiju ulicama Ludbrega, nakon čega slijedi snimanje zajedničke fotografije u 'centru svijeta' odnosno na ludbreškom glavnom trgu.

Svečana skupština društva započinje u 16 sati u kino dvorani Centra za kulturu i informiranje 'Dragutin Novak'. Najvažniji dio ove svečanosti promocija je nove monografije DVD-a Ludbreg, autora Stjepana Kovačeka, u kojoj je na 300-njak stranica predstavljena bogata povijest vatrogastva na području grada Ludbrega.

Uz monografiju, promoviran će biti i članak o DVD-u Ludbreg istog autora, objavljen u ovogodišnjem izdanju interdisciplinarnog časopisa Podravski zbornik, kao i polusatni dokumentarni film o ludbreškom dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

Zaslužnim članovima Društva i njegovim dobročiniteljima bit će uručena prigodna priznanja, program završava domjenkom za sve sudionike ove vrlo značajne proslave.

Recimo pri kraju i nešto o samom Društvu slavljeniku. Dugogodišnji rad DVD-a Ludbreg obilježila je njegova vrlo aktivna uloga u razvoju vatrogasne struke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i djelovanje na području kulturnog života, posebno tijekom prvih 60-tak godina rada kada se posebno isticala njegova 'limena glazba'.

Od kraja Drugog svjetskog rata do danas Društvo djeluje kao oslonac široj regiji kod svih složenijih prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća. Svjetlu budućnost Društva predstavlja današnjih 80-tak članova svih dobnih uzrasta, među kojima je najviše mladih, kao i solidna tehnička opremljenost za sve vrste vatrogasno-spasilačkih izazova. Zalog je to vjeri u siguran i uzoran put prema trećem stoljeću vlastitog djelovanja u području zaštite žitelja i imovine ludbreške Podravine.

https://varazdinski.rtl.hr/vijesti/drustvo/3594511/najstarija-aktivna-udruga-dvd-ludbreg-ovog-ce-vikenda-svecano-proslaviti-150-rodjendan/

Varazdinski.rtl.hr, 7.studenog 2019.