Vatrogasni kamion je opremljen kompletnom opremom za sve intervencije, od tehničkih, pa do šumskih požara. Sadrži i spremnik za vodu od 2.500 litara, kao i aparate i maske za disanje u zadimljenim prostorima, cijevi usisne i tlačne, razne mlaznice, potopne pumpe, priručni alat u slučaju vremenskih nepogoda, ljestve, opremu za pružanje prve pomoći unesrećenima, signalnu opremu za regulaciju prometa, te do pjene za gašenje požara

Zahvaljujući Damiru Bedrini, Istrijanu koji živi u Bischosmaistu, republici Njemačkoj, prije mnogo godina uspostavljeno je prijateljstvo između Općine Marčana i Općine Bischofsmaist. Tadašnji načelnik Općine Marčana Marijan Kostešić prepoznao je vrijednost ovog prijateljstva, a sadašnji načelnik Predrag Pliško nastavio je ovo vrijedno druženje i postignuti su novi rezultati. Upravo preko folklora i KUD-a Mate Balota, započelo je kontinuirano druženje i posjete između tih dviju Općina.

KUD je više puta nastupio na međunarodnoj smotri folklora Drumherum, na kojoj sudjeluju folklorne grupe iz cijelog svijeta. Nakon folklora povezale su se škole, vrtići, crkva, te naposljetku i vatrogasci. Naime, dobrovoljno vatrogasno društvo Općine Marčana već duži niz godina surađuje sa vatrogasnom zajednicom Bischofmaista, te su u više navrata dobivali vrijedne donacije od njemačkih kolega. Pri samom osnutku dobrovoljnog vatrogastva u Marčani, upravo je Općina Bischofmaist bila ta koja je poklonila prva vatrogasna odijela i kacige, te nije prošao nijedan susret, bilo u Hrvatskoj, bilo u Njemačkoj da Marčanski vatrogasci nisu dobili nešto od Njemačkih kolega.

Koliko je veliko prijateljstvo ovih dviju općina i vatrogasnih društava, pokazuje i trud i zalaganje načelnika Waltera Nirscha, koji je odlučio pomoći marčanskim vatrogascima, a samim time i Općini Marčana, te naposljetku i istarskim vatrogascima, kad je donio odluku sa kolegama vijećnicima, da vatrogasni kamion Mercedes Benz 1.224 po simboličnoj cijeni proda upravo DVD-u Općine Marčane. Vatrogasni kamion je opremljen kompletnom opremom za sve intervencije, od tehničkih, pa do šumskih požara. Sadrži i spremnik za vodu od 2.500 litara, kao i aparate i maske za disanje u zadimljenim prostorima, cijevi usisne i tlačne, razne mlaznice, potopne pumpe, priručni alat u slučaju vremenskih nepogoda, ljestve, opremu za pružanje prve pomoći unesrećenima, signalnu opremu za regulaciju prometa, te do pjene za gašenje požara.

Uz vatrogasni kamion poklonili su i benzinsku pumpu za pumpanje vode u slučaju poplava, tako da su sada marčanski vatrogasci među opremljenijima društvima u Istri. Do sada su dobrovoljci iz Marčane imali na raspolaganju TAM 80 iz 1983. godine sa spremnikom vode od 900 litara, međutim i dalje su ponosni na svog "Tamića" kojeg su dobili od DVD-a Pule, te legendarni Tamić i dalje ne planira otići u mirovinu. Znano je kako je Općina Marčana teritorijalno najveća Općina s puno zelenih površina i uskih putova gdje novom kamionu neće biti omogućen pristup, no zato će se stariji kolega zavući u sve dijelove svoje Općine kako bi sačuvali čim više tih zelenih površina.

Novo vozilo se neće koristiti isključivo za gašenje požara, kojih u ovoj istarskoj općini nema previše, već će se koristiti i u slučaju nestanka vode kako bi se mogla dovesti mještanima, za zalijevanje javnih površina, i parkova u ljetnim mjesecima, kao i za pranje ulica i trgova po potrebi uoči kulturnih manifestacija na području općine Marčana. Ujedno, kamion će biti stavljen na raspolaganje i JVP-u Pula ukoliko se za to ukaže potreba u ljetnim mjesecima, ili ga koristiti kao dislokaciju istarskim vatrogascima.

https://www.glasistre.hr/istra/njemacka-opcina-bischosmaist-ustupila-vatrogasni-kamion-marcanskom-dvd-u-602815

Glasistre.hr, 6.studenog 2019.