Slobodna Dalmacija: Za dvanaest mrtvih sudi se samo Slavici

U organizaciji Šibensko-kninske županije danas će se obi lježiti četvrta godiš njica pogibije dvanaestorici vatrogasaca iz Šibenika, Ti snoga i Vodica prilikom gase nja požara na otoku Kornatu Dolazak sudionika obilježavanja u uvalu Šipnat predviđen je za 10.30 (polazak broda Lučke kapetanije je u 8.45 sati). U 11 sati u kapelici sv. Florijana bit će služena sveta misa, a organizirano je i polaganje vijenaca. Vijence će položiti izaslanstva Predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Vlade RH, Šibensko-kninske županije, gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, DUSZ, HVZ i VZ Šibenskokninske županije. Odlazak prema križevima je u 11.30.A ni deset mjeseci nakon početka suđenja na kojem je dosad ispitan 41 svjedok i održano šesnaest rasprava, još se uvijek ne zna zašto je na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine poginulo 12 vatrogasaca. Unatoč evidentnim propustima u cijelom sustavu i na svim razinama, na optuženičkoj klupi odgovara samo bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica. Suđenje Slavici na Županijskom sudu u Zadru počelo je 23. studenogaprošle godine otkada ga uz neskrivene emocije redovito prate roditelji poginulih vatrogasaca.A jedno od potresnijih svjedočenja bilo je ono Mladena Mužinića iz splitske stanice HGSSa koji je kazao kako se na Kornatu susreo s - apokalipsom!- Sudjelovao sam u više od ti: sucu akcija, ali ono što sam vidio na Kornatima izgledalo je kao apokalipsa. Vatrogasci su ležali ili su bili u nekakvim poluležećim položajima, neki od njih su već bili mrtvi. Posvuda sam vidio samo ispečena i izgorena tijela. Nitko nije zapomagao jer se vidjelo da su u totalnom šoku i toliko su izgorjeli da više nisu ni imali osjet bola - ispričao je Mužinić, koji je helikopterom prvi spušten među ozlijeđene vatrogasce.Do kraja godine očekuje se svjedočenje još više od pedesetak svjedoka, nakon čega će uslijediti brojna vještačenja kojabi trebala dodatno rasvijetliti cijeli slučaj, a svoje viđenje kornatske tragedije iznijet će 5. listopada i jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić.Kao najveći problem kornatske tragedije Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik ipomoćnikravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUSZ), vidio je u nefunkcioniranju sustava veza.- Naprosto je pukao sustav veze zbog čega je u javnosti izgledalo daje riječ o loše vođenoj akciji. Nije bilo nikakve veze između nas i vatrogasaca, ali ni između Slavice i gasitelja tako đa cijelo vrijeme nismo imali pravu informaciju o tome što se događa na Kornatu. Akcija spašavanja pokrenuta je oko 17 sati, a za sve ostalo je već bilo kasno. Tragedija se već bila dogodila izjavio je Jurin.

1. umetak:
Još se uvijek ne zna zastoje poginulo 12 vatrogasaca. Unatoč evidentnim propustima u cijelom sustavu i na svim razinama, na optuženičkoj klupi odgovara samo bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica

2. umetak:
Maloljetnici više ne idu na intervencije U zadarskoj je sudnici rečeno, također, kako je tek nakon strašne komatske tragedije promijenjena praksa da se helikopterima na požarište šalju pripadnici DVD-ova, čak i oni koji imaju položen tečaj za desantiranje o čemu je u zadarskoj sudnici svjedočio sadašnji šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.- Tek nakon tragedije na Kornatu počelo se strogo voditi računa da maloljetnici ne izlaze na intervencije, prije je to bila uobičajena praksa. Ubrzo je i donesena odluka svih zapovjednika javnih vatrogasnih postrojbi da dobrovoljna vatrogasna društva ne smiju više sudjelovati u akciji gašenja požara helikopterom - posvjedočio je Dukić.

BOŽANA SVILIČIĆ; MARINA JURKOVIĆ