15-mjesečni njemački ovčar pretučen je u dvorištu obiteljske kuće 28. srpnja kada gaje nepoznata osoba udarila, nagađa se, šipkom ili letvom

Potražni pas Rex, koji je prošli tjedan pretučen u svom dvorištu u Karlovcu, uginuo je jučer rano ujutro od moždanog udara. Premda se činilo da se pas oporavlja, situacija se tijekom vikenda naglo pogoršala. U noći s petka na subotu pasje prestao disati pa gaje vlasnik reanimirao i pozvao veterinara, no on mu je odmah rekao kako bi se moglo dogoditi najgore. U subotu je Rex prestao piti i jesti. - Shvatio sam što se događa i nisam htio da umre kod veterinara, nego doma. To se i dogodilo. Premda je ispočetka oporavak bio dobar, veterinar Tomislav Kalčić, kojemu beskrajno zahvaljujem, bio je vrlo oprezan. Upozorio me na to da će tek dva mjeseca nakon napada moći , reći daje sve prošlo u redu, a dotad uvijek postoji opasnost - kaže vlasnik Dejan Ranitović.

NAGLO MU POZLILO

Dodaje kako se on ipak nadao najboljem. Kako bi se mogao oporaviti u miru, Rex je posljednjih dana ležao u zamračenoj prostoriji, a tijekom dana su ga samo povremeno vodili van. Već dva dana nakon napada digao se na noge i sam izašao u dvorište. U četvrtak je počeo gotovo trčati, a u petak su nestali problemi s lij evom stranom tijela, koji su posljedica napada. Činilo se da će se posve oporaviti i bez problema na jesen položiti ispit te tako postati licencirani potražni pas. - Svi me sad pitaju kako mogu ne biti pun bijesa i tražiti osobu koja je ovo napravila. Mene ta spodoba ne zanima ni najmanje i sto posto vjerujem da će naša policija obaviti svoj posao i naći ga. On je došao nešto ukrasti ili napraviti neku štetu, ne znam i nije važno, ali Rex je obavio posao i zaustavio ga u tome. Žalim što na dvorištu tada nije bio naš drugi pas, terijer Čili, koji je glasan, ali nije potražni pas. S njim se nije radilo kao s Rexom i on bi sigurno drugačije reagirao. Rex je bio beba... No, znam da ta razmišljanja, a ni kazneni progon počinitelja na kraju neće vratiti našeg ljubimca - dodaje Ranitović.

Podsjetimo, 15-mjesečni Rex pretučen je u dvorištu obiteljske kuće 28. srpnja kada gaje nepoznata osoba udarila, nagađa se, šipkom ili letvom. Pronašla gaje Ranitovićeva supruga koja gaje nekoliko minuta prije pustila u dvorište. Kad joj se nije odazvao, uzela je svjetiljku i krenula ga tražiti, a šokirala se kad je pronašla nepomičnog i krvavog psa. Odmah je alarmiran veterinar i psu je, ističe vlasnik, pružena najbolja moguća skrb. Tijekom prošlog tjedna pristizale su brojne osude napada na psa, kao i podrške potpore vlasniku.

ISPIT ZA VATROGASCE

Vlasnik je i prije kupnje Rexa radio sa službenim psima. Nedugo nakon što je Rex postao član njegove obitelji, shvatio je kako pas najviše interesa pokazuje baš za one stvari koje su idealne za potražnog psa. Zbog toga se Ranitović uključio u K9 tim DVD-a Karlovac, koji već ima tri licencirana potražna psa za šume i ruševine, a jedan je specijaliziran i za pronalaženje ljudi koje je zatrpala lavina. Iako je stručnjak za zaštitu od požara, zbog Rexa se i formalno uključio u rad karlovačkih vatrogasaca te položio ispit za vatrogasca. Tako su zajedno učili kako će postati tim koji će pomagati ljudima u nevolji. Ne može opisati koliko mu je žao što Rex neće biti s njim na nekim budućim zadaćama, kaže, no već je odlučio: u nekom skorom trenutku, kada bude spreman, nabavit će novog psa. Nije siguran hoće li to biti baš njemački ovčar, priznaje, jer mu je teška pomisao da radi sa psom koji toliko nalikuje njegovu Rexu. Ipak, u nešto je siguran: novi pas, u čast Rexu, nosit će njegovo ime, a njih dvojica će također krenuti na obuku za potražnog psa.

Jutarnji list, 5. kolovoza 2019.