Ispaljena signalna raketa s brda Stomorica, kao dio tradicionalnog vatrometa za Dan pobjede i proslave blagdana mjesne zaštitnice Gospe od Sniga, izazvala je u nedjelju navečer požar na Putu Starog sela u Dućama. Plamen je progutao suho raslinje, a brzinski su ga ugasili vatrogasci. Ovo je samo jedan od požara u statistici splitske policije.

 

U prvoj polovici godine evidentirana su 342 otvorena požara. Koliko često vatru na otvorenom izazovu nesmotreni postupci ili zlonamjerne osobe, pokazuju podaci PU splitsko-dalmatinske za prvih šest mjeseci 2019. godine. Riječ je o ukupnom broju otvorenih požara, bez obzira na uzrok: udar groma, iskrenje, namjera i nehaje te ostali uzroci. U prvih šest mjeseci za izazivanje požara prijavljeno je 6 osoba zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a prekršajno 32 osobe. Kako ističu iz policije, odgovornost za izazivanje požara ne mora nužno uključivati i namjeru izazivanja požara. Požari su nerijetko izazvani neoprezom pojedinaca, posebno u vrijeme spaljivanja biljnog otpada. Ali, i u takvim slučajevima često imaju ozbiljne posljedice. Tijekom prošle godine je na istom području zabilježen 481 požar na otvorenom. Zbog izazivanja kazneno je prijavljeno 6, a prekršajno 18 osoba. Baš zato policija apelira na građane da obrate pozornost pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima. Takav se požar proširi na šume, stambene i gospodarske objekte te ugrozi živote. Gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno tehničkih sredstava, ističu iz splitske policije.

Loženje vatre

Potrebno je da se građani prilikom loženja vatre pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kao i odluka lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog biljnog otpada. Posebnu pozornost trebali bi obratiti na moguću pojavu izbijanja vatre kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, a sva saznanja potrebno je što prije dojaviti policiji na 192 ili pozvati jedinstveni broj za hitne službe 112. Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili zatvor do 60 dana. Propisano je da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, stoje najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2000 do 15.000 kuna. Postoji i novčana kazna od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru. Nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.«

Slobodna Dalmacija, 8. kolovoza 2019.