Javna vatrogasna postrojba Zadar zapošljava 10 djelatnika - pet vatrogasaca i pet vozača od kojih svi moraju imati završenu vatrogasnu školu.

- Riječ je o popunjavanju radnih mjesta većinom zbog umirovljenja dosadašnjih djelatnika. U ovih godinu dana jedan je naš vatrogasac nažalost preminuo (prirodna smrt), a jedan je otišao u Irsku, rekao nam je dugodišnji zapovjednik zadarskih vatrogasaca Željko Šoša. JVP Zadar trenutno broji 97 zaposlenih iza kojih je, ocjenjuje Šoša, mirno ljeto, za razliku od onog prethodnog. Riječ je o muškoj ekipi koja još nije dobila žensko pojačanje.

- Jednom se na natječaj javila jedna djevojka, međutim tada još nije imala završenu školu pa nije udovoljavala uvjetima natječaja, rekao nam je Šoša.

S obzirom da se jedan djelatnik JVP-a pridružio brojnim Hrvatima koji su u potrazi za boljim životom otišli u Irsku, pitali smo ga kakve su prosječne plaće vatrogasaca.

- Kad se tek zaposli, vatrogasac prima oko 5 tisuća kuna, što se odnosi na punu plaću s uključenim noćnim smjenama, subotama, nedjeljama i blagdanima. To je plaća početnika, ali kasnije ima mogućnosti napredovanja. Primjerice, ovi što su primljeni prije 5-6 godina nitko od njih više nije vatrogasac, već je vođa grupe ili voditelj odjeljenja. U nekih 4-5 godina, stepenicu po stepenicu se napreduje, a dobiva se i na radni staž, ističe Šoša.

Prijave na natječaj s dobnom granicom do 30 godina otvorene su do kraja sljedećeg tjedna.

http://www.057info.hr/vijesti/2019-11-01/zbog-mirovine-smrti-i-irske-jvp-zadar-zaposljava-10-mladih-vatrogasaca

057info.hr, 1. studenog 2019.