Objave za medije

Nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom uzrokovalo je povećan broj vatrogasnih intervencija u Gradu Zagrebu i susjednim županijama. Vatrogasci u Gradu Zagrebu zabilježili su 34 tehničke intervencije uklanjanja srušenih stabala i granja, crjepova te limova i salonit ploča s krovova. Na ovim intervencijama sudjelovalo je 110 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila iz JVP-a Grada Zagreba te DVD-ova Hrašće, Moravče, Zapad, Dubrava i Dragonožec.

Nevrijeme je ostavilo posljedice i na području Zagrebačke županije gdje je zabilježeno 12 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja, a u sanaciji je sudjelovalo 55 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila iz JVP-a Samobor, Velika Gorica, Ivanić-Grad te DVD-ova Dugo Selo, Savski Nart, Šenkovec,Velika Mlaka, Novo Čiče, Križ, Črnilovec i Rakitje. U jednoj od navedenih intervencija na području Savskog Narta kod Dugog Sela, uslijed olujnog vjetra, došlo je do rušenja stabla koje je palo na vozilo u vožnji prilikom čega je došlo do lakšeg ozljeđivanja vozača vozila.

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 10  tehničkih intervencija uklanjanja stabala, a u čemu je sudjelovalo 69 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Straža, Kumrovec, Dubrovčan Ravnice, Klenovec, Donja Stubica, Zlatar, Desinić, Mače te JVP-a Krapina.

Kontakt osoba: Nina Francetić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 091/112-0003.

Požar otvorenog prostora na poluotoku Pelješcu kod naselja Kućište, a koji je izbio jučer, pod nadzorom je gasitelja. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na teško pristupačnom terenu, na trenutno neprocijenjenoj površini.

Vatrogasno operativno središte danas u 13:13 sati je zaprimilo zahtjev od ŽVOC-a Dubrovnik za angažiranje 2 Canadaira na lokaciji Pelješac, Orebić (Kučište).

U prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama održano je predstavljanje rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH. Njemu su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Ante Sanader, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, izaslanik državnog tajnika MORH-a i ujedno zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Krešo Tuškan, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, načelnik sektora policije PU Splitsko-dalmatinske Ivica Franić te županijski vatrogasni zapovjednici priobalja.

U sjedištu Hrvatske vatrogasne zajednice 2. lipnja u Zagrebu održana je konferencija za medije s temom najave početka protupožarne sezone u 2020. godini. Na konferenciji su sudjelovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Krešo Tuškan, pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Damir Trut, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize Državnog hidrometeorološkog zavoda Vlasta Tutiš i voditelj Službe za vremenske analize i prognozu DHMZ-a Lovro Kalin te iz Hrvatskih šuma predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić i rukovoditeljica Službe za ekologiju Jasna Molc.