HVZ

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti 

Povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Prije 25 godina, u vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", oslobođen je Knin. Pobjedom u ovoj operaciji, Hrvatska vojska je stvorila preduvjete za završetak rata i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

U "Oluji", ali i cijelom Domovinskom ratu, veliku ulogu su imali i hrvatski vatrogasci, od gašenja požara izazvanih ratnim djelovanjima, do pomoći postrojbama HV-a u prijevozu vode, logističkih potrepština i smještaju. Prilikom gašenja požara u ratnim uvjetima smrtno su stradala 22 vatrogasca, a 226 ih je poginulo u postrojbama MUP-a i HV-a.

Neka im je vječna hvala i slava!

Vatrogasno operativno središte je 3. kolovoza zaprimilo veći broj informacija o angažmanu vatrogasaca, od velikih požara otvorenog prostora, do niza intervencija zbog uklanjanja posljedica nevremena.

Lokaliziran veliki požar kod Kaštel Sućurca

Najveći požar je izbio na lokaciji Strabežnik kod Kaštel Sućurca. ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora u 13:25 h. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma te nešto poljoprivrednih kultura na površini od 180 ha. Širenju požara pomogao je jak vjetar koji je vatru prebacio preko Kozjaka, te su i na tom području trebale intervenirati vatrogasne snage. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je 173 vatrogasac sa 46 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Mladost, Gomilica, Kaštela, Split, Solin, Vranjic, Okruk, Zagora, Muć, Slatine, Dugopolje, Makarska, Dugi Rat, Marina, Seget Vranjic i Trogir; JVP-ova Split, Trogir, Podstrana, Makarska, DIP Divulje i županijski sezonski vatrogasci te 4 protupožarna zrakoplova CL-415. Požar je lokaliziran u 18:00 sati, a tijekom noći požarište je čuvalo 70 vatrogasaca s 25 vatrogasnih vozila.

  • Stanje je trenutno odlično. Vatrogasci su još na terenu i saniraju područje, te će radi sigurnosti ostati i dalje na požarištu. Iako nam je jako jugo otežavalo gašenje, u kombinaciji sa teškim terenom, požar je dosta brzo stavljen pod kontrolu- rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević.

Požari uz obalu, ali i u Slavoniji

Uz navedeni požar, izbilo je još nekoliko većih požara otvorenog prostora. U gašenju požara na prostoru Kostanja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu u 14:15 sudjelovalo je 36 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz DVD-a Kučiće, Omiš, Zadvarje i Gata. Požar je ugašen u 21:30 sati.

Nekoliko požara zabilježeno je i u Šibensko-kninskoj županiji. ŽVOC Šibenik je u 14:19 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na lokaciji Danilo-Kraljice. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 8 ha. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 26 vatrogasaca sa 9 vatrogasna vozila, te 3 protupožarna zrakoplova CL-415. Požar je ugašen u 22:45 sati.

U 17:29 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Promina, Nečven-Mratovo. Opožareno je 15 ha trave, niskog raslinja i makije. Na intervenciji su sudjelovala 23 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila, te 1 protupožarni zrakoplov CL-415. Požar je ugašen u 23:15 sati.

ŽVOC Šibenik je u 22:32 zaprimio dojavu o požaru raslinja na lokaciji Radonić-Topići. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 85 ha. Na intervenciji je sudjelovalo ukupno 81 vatrogasac sa 25 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, JVP Vodice, JVP Šibenik i DVD-a: Ružić, Pirovac, Dubravice, Skradin, Drniš, Unešić, Šibenik, Zaton, Grebaštica, Perković, Zablaće i Brodarica-Krapanj.  Požar je lokaliziran 4. kolovoza u 04:00 sati, a tijekom noći požarište je čuvalo 15 vatrogasaca s 6 vatrogasnih vozila.

ŽVOC Zadar je u 14:19 zaprimio  dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Privlaka. Požarom je zahvaćeno 32 ha trave. Na intervenciji je sudjelovalo 5 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Privlaka. Požar je ugašen je u 17:25 sati.

Oko 20:00  sati izbio je požar na lokaciji Dugi Otok, uvala Čušćica. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na oko 50 ha,. Na intervenciji je sudjelovalo 40 vatrogasaca sa 9 vatrogasna vozila iz DVD-a Sali i SIVP-a Dugi Otok. Požar je lokaliziran 4. kolovoza u 00:24 sati, a tijekom noći požarište je čuvalo 7 vatrogasaca s 2 vatrogasna vozila.

Niti Slavonija nije prošla bez požara. Kod Đakova je izbio požar strništa  na površini od 22,5 ha. Na intervenciji je  sudjelovalo  16 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Đakovo.

Jako nevrijeme pogodilo Istru i središnju Hrvatsku

Vatrogascima nisu samo požari izazivali probleme. Jako nevrijeme pogodilo je u popodnevnim satima Istru. Zbog velikih količina padalina i jakog vjetra koji je lomio stabla, istarski vatrogasci su zabilježili 39 intervencija. Oluja nije zaobišla ni Zagreb, gdje je zabilježeno 35 intervencija. U karlovačkoj županiji vatrogasci su zabilježili 66 intervencija, uglavnom sanacije oštećenih krovova. Uz nekoliko gradskih četvrti u samom Karlovcu, teško je stradalo i područje Duge Rese.

  • U noći smo angažirali 38 vatrogasaca s područja Karlovca, koji su sanirali dio oštećenja. Pravi posao nas čeka tek danas, kada će nam u sanaciji pomoći i druge službe – rekao je zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković. 

Vruće i suho vrijeme koje možemo očekivati i idućih dana, pogoduje izbijanju požara. Stoga pozivamo građane na dodatan oprez. Ukoliko primijetite požar, zovite vatrogasce na 193 ili centar 112.

20:30

Veliki požar iznad Kaštel Sućurca, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu u 13:25, lokaliziran je u 18:00 sati. Na terenu je 145 vatrogasaca sa 40 vozila.

- Stanje je za sada zadovoljavajuće, ali ne znamo kako će biti tijekom noći te smo sve snage ostavili na terenu. Na kaštelanskoj strani je opožareno oko 200 ha, dok je s druge strane Kozjaka opožareno oko 100 ha. Sve snage su odradile izvrstan posao - rekao je zapovjednik  OP Kaštela Milivoj Taslak. 

Tijekom gašenja požara jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen.

Uz požar kod Kaštel Sućurca, zabilježeno je još nekoliko manjih požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji koji su brzo stavljeni pod kontrolu.

16.00

Dana 3. kolovoza u 13:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Put Dragučeva, iznad Kaštel Sućurca. Na intervenciji gašenja požara trenutno sudjeluje oko 100 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila iz područja Trogira, Kaštela, Solina i Splita te 4 protupožarna zrakoplova Canadair. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na većoj površini.

- U početku je vatra zaprijetila obližnjim objektima, ali su sve kuće obranjene. Požar se nošen jakim vjetrom proširio na drugu stranu Kozjaka te smo i tamo poslali snage. Vatrogasci zajedno s posadama zrakoplova aktivno rade na zaustavljanju požara – rekao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

 Vatrogasno operativno središte zabilježilo je nekoliko većih intervencija tijekom vikenda. Na požarima otvorenog prostora bile su angažirane značajne vatrogasne snage.

Požari u Šibensko-kninskoj županiji

U subotu 1. kolovoza u 11:40 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Radonić (Drniš). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, smrika i oko 300 trsova vinove loze na površini od 12 ha. Na gašenju požara sudjelovalo je ukupno 38 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i Šibenik, DVD-a Ružić, Drniš, Šibenik, Perković i Unešić te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 20:55 sati.

U 14:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na prostoru NP Kornati, Uvala Strižnja. Opožarena je trava i nisko raslinje na površini od 5000 m². Na gašenju požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Tisno te 7 zaposlenika NP Kornati. Intervencija vatrogasaca završila je u 19:01 sati.

U nedjelju 2. kolovoza u 17:53 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Kistanje. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, trsovi vinove loze i tri električna stupa na površini od 8 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 13 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Promina, Sv. Juraj Kistanje, Ervenik i Knin. Požar je ugašen u 21:50 sati.

Ni kontinentalni dio nije pošteđen požara

ŽC 112 Osijek je 1. kolovoza u 13:17 zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Kešinci (Semeljci). Požarom je bilo zahvaćeno strnište na površini od 6 ha. Na intervenciji je sudjelovalo 16 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Kešinci i Semeljci. Intervencija je završila u 15:30 sati.

JVP Vukovar je 2. kolovoza u 14:06 dobio dojavu da se vidi gusti dim na području vukovarske gradske četvrti Borovo Naselje. Radilo se o požaru između 2500 i 3500 starih željezničkih pragova. Zbog velike topline oštećena je pruga u neposrednoj blizini požarišta.

- Na intervenciji je sudjelovalo 15 vatrogasaca s 3 vozila iz JVP Vukovar, 9 vatrogasaca s 2 vozila DVD-a Borovo te 2 vatrogasca DVD-a Vukovar. Požar je lokaliziran oko 17 sati, a trenutno još saniramo požarište. U pomoć nam stiže građevinski stroj kako bi raskopali naslage i sanirali požarište do kraja- rekao nam je Dario Dejanović, zamjenik zapovjednika JVP Grada Vukovara.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, opasnosti od nastanka šumskog požara za 3. kolovoza je vrlo velika na području južnog Jadrana, a umjerene i velika na sjevernom Jadranu i u istočnoj Slavoniji. Molimo sve građane na dodatan oprez te podsjećamo da je zabranjeno svako paljenje vatre na otvorenom prostoru. Ukoliko primijetite požar ili dim, zovite vatrogasce na 193 ili Centar 112.