HVZ

opis test kategorije

Dana 16. srpnja u 01:15 sati ŽC112 Gospić zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru u mjestu Novalja na otoku Pagu. Požarom je zahvaćeno visoko raslinje i borova šuma u blizini granice sa Zadarskom županijom. Požar je ugrožavao objekte (klub Papaja i Kalypso u blizini plaže), te je organizirana evakuacija velikog broja turista koji su se nalazili na tom području. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju DVD Novalja, te dodatne snage iz Zadarske županije: DVD-ovi Pag, Kolan, Povljana, JVP Zadar, DIP Zadar i DVD Ražanac, a tijekom jutra stigle su i dodatne snage iz Ličko-senjske županije, županijski vatrogasni zapovjednik te JVP Senj, DVD-a Otočac i Brinje.

U 06:10 sati na požarište su stigla i dva protupožarna zrakoplova Canadaira, a poslije 07:00 sati na požarište je upućen i treći protupožarni zrakoplov Canadair.

Trenutno se na požarištu nalazi 65 vatrogasaca s 22 vozila. Zračne snage su djelovale od 6 do 8 sati i odradile veliki dio posla. Trenutno zemaljske snage saniraju područje, i ostati će cijeli dan na terenu kako bi ugasili sva žarišta. Opožarenu površinu ne možemo procijeniti, ali smo jako zadovoljni što nije bilo oštećenih objekata i ozlijeđenih osoba, s obzirom da je u klubovima u čijoj je blizini izbio požar bilo smješteno oko 10000 ljudi - rekao je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović.

Reprezentacija Hrvatske vatrogasne zajednice koju vode voditelj reprezentacije Nedeljko Vukalović, trener Hrvoje Novaković, prevoditelj Mario Starčević i vatrogasni suci Mijo Brlečić, Mirko Ružić i Ivan Kovač, te natjecateljskim odjeljenjima DVD Bedekovčina (muški), DVD Nuštar i DVD Šandorovec (ženski) uspješno je nakon 12 satnog putovanja stigla u švicarski grad Martigny. 

Tako će sedam dana 600 sudionika iz 23 zemlje članice Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) sudjelovati na  nizu događaja i manifestacija, čiji će vrhunac biti 22. međunarodno natjecanje CTIF-a u četvrtak, 18.7.2019. godine.

Nakon uspješnog prijema, odjeljenja su se smjestila u srednjoj školi, a 15.7. 2019. godine sva su hrvatska natjecateljska odjeljenja održala svoj prvi trening. Nakon toga je održano otvaranje i paljenje natjecateljskog plamena na centralnom gradskom trgu uz veličanstveni vatromet.

U Rotterdamu (Nizozemska) je 25. i 26. lipnja održana savjetodavna radionica na temu razvoja europske platforme iz područja civilne zaštite i kriznog upravljanja (European Hub for Civil Protection and Crisis Management) koja će omogućiti snažnije povezivanje struke i znanosti.

Projekt razvoja platforme pokrenut je od strane Europskog Parlamenta sa svrhom poboljšanja postojećih sustava i alata iz područja kriznog upravljanja, kako bi isti bili što učinkovitije korišteni, prvenstveno u fazama pripravnosti i reagiranja, te bili što dostupniji članicama Unije, kako operativnim snagama tako i njenim građanima. Projektom se želi formulirati sam koncept platforme i definirati njen opći model - primjenjiv na sve vrste ugroza, a kao polazište kreće se od iskustava prikupljenih iz brojnih intervencija gašenja požara otvorenog prostora u Europi. Kako posljednjih godina zahtjevi država za međunarodnu pomoć, kod požara otvorenog prostora, postaju sve češći uzrok aktivacije Mehanizma unije za civilnu zaštitu, time je ova problematika stavljena u fokus kao sve važnija tema u Europskoj Uniji, stoga je radionica održana pod motom

“There is a lot of knowledge on wildfiremanagement – but this should be better connected”

Na primjeru šumskih požara planiran je razvoj modela koji će umrežiti sve dionike iz ovog specifičnog područja, povezati i naglasiti utjecaj postojećih aktivnosti koje se već provode u fazama prevencije i pripravnosti, te promovirati širenje znanja i inovativnih ideja. Osnovna načela projekta su jačanje utjecaja postojećih sustava, veća integracija struke i prakse te bolja primjena naučenih lekcija.

Program radionice objedinio je plenarna izlaganja i interaktivne grupne diskusije na kojima su se razmjenjivala iskustva iz prakse - posebno iz nedavnih velikih šumskih požara u Portugalu, Grčkoj i Švedskoj; predstavile naučene lekcije iz raznih nacionalnih i međunarodnih projekata i inicijativa s naglaskom na one koje su polučile neka inovativna rješenja ili su kao rezultat iznjedrile centre izvrsnosti, te se raspravljalo o potrebi definiranja koncepta buduće platforme - posebno na području upravljama rizicima od požara otvorenog prostora, kao centralne teme skupa.

Radionici su nazočili stručnjaci iz područja civilne zaštite i kriznog upravljanja s iskustvom na operativnoj i upravljačkoj razini - pripadnici vatrogasnih i drugih operativnih snaga, nacionalnih službi civilne zaštite, predstavnici obučnih centara i nacionalnih te regionalnih inicijativa u području treninga, istraživanja i razvoja na području požara otvorenih prostora te znanstvene zajednice. Hrvatska je bila zastupljena s dvoje sudionika – Tamarom Kopal, savjetnicom u stalnom predstavništvu RH pri EU te Klaudijem Filčićem, vatrogasnim časnikom i stručnjakom Mehanizma civilne zaštite.

U Švicarskom Martignyu od 14. do 21. srpnja 2019. održava se 22. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži.

Hrvatsku vatrogasnu zajednicu će,  sukladno kriterijima nadležnog tijela CTIF-a te odluci Operativno tehničkog stožera sa 11. sjednice i ostvarenim rezultatima na 13. državnom natjecanju vatrogasne mladeži, predstavljati sljedeća natjecateljska odjeljenja vatrogasne mladeži:

Mladež „M“

DVD Bedekovčina (VZŽ Krapinsko-zagorske)

Mladež „Ž“

DVD Nuštar (VZŽ Vukovarsko-srijemske)

DVD Šandorovec (VZŽ Međimurske)

Sukladno kriterijima nadležnog tijela CTIF-a, a uvažavajući rezultate sa 13. državnog natjecanja vatrogasne mladeži, za sudjelovanje na međunarodnom vatrogasnom natjecanju 2019. godine u Martigny-u, Švicarska, imenuju se:

Voditeljstvo reprezentacije mladeži:

  1. Nedeljko Vukalović - voditelj
  2. Hrvoje Novaković – trener
  3. Mario Starčević- prevoditelj
  4. Maser- odredit će voditelj reprezentacije

Vatrogasni suci za mladež:

  1. Ivo Brlečić (VZŽ Sisačko-moslavačke)
  2. Mirko Ružić (VZŽ Vukovarsko-srijemske)
  3. Ivan Kovač (VZŽ Krapinsko-zagorske)

Reprezentacija putuje na natjecanje s autobusom, a Hrvatska vatrogasna zajednica snosi troškove reprezenzacije izuzev vozača.

HR_Program_XXII.pdf

 

U prostorima DVD-a Krapina 11. srpnja održana je deveta sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice na čijem su otvaranju prisustvovali i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović.