Sastanak vezan za Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza unesrećenih ili oboljelih koji obuhvaća i hitni medicinski let te prijevoz timova i organa za potrebe transplantacije u RH

U uredu Hrvatske vatrogasne zajednice 3. lipnja održan je sastanak s predstavnicima MORH-a, MUP-a, Ministarstva zdravstva, HGSS-a te Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Tema sastanka bio je Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza unesrećenih ili oboljelih koji obuhvaća i hitni medicinski let te prijevoz timova i organa za potrebe transplantacije u RH.

Razlog sastanka kojeg je sazvao glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nalazi se u činjenici što Hrvatska vatrogasna zajednica nije kao potpisnik uključena u navedeni Sporazum, premda se prilikom korištenja helikoptera koriste i vatrogasne snage, primjerice kod osvjetljenja heliodroma i sl.
Takav angažman uključuje i aktiviranje ljudstva kao i opreme te se postavlja pitanje refundacije troškova, ali i dovoljnog broja vatrogasaca koji se angažiraju, osobito tijekom požarne sezone. Hrvatska vatrogasna zajednica nema na svojim stavkama rezervirane troškove za ovakvu vrstu događaja, već bi to trebalo biti u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Piloti iz MUP-a i MORH-a objasnili su kako je takvo angažiranje gotovo svakodnevno, osobito na otocima te da najviše upita imaju u Dubrovačko-neretvanskoj, ali i Splitsko-dalmatinskoj županiji (otoci: Pelješac, Hvar, Korčula). Ministarstvo zdravstva je to koje provjerava zahtjeve za prijevozom te se oni potom upućuju MORH-u. Kako je rečeno na sastanku, svi se pozivi upućuju iz Rijeke i Splita. Navedeno je i kako se navedeni Sporazum prije potpisivao između MORH-a i Ministarstva zdravstva, a u koji je uključen i 2016. godine DUZS, a potom i HGSS.

Zaključak sastanka je da se uputi poziv jedinicama lokalne samouprave kako bi snosile trošak angažiranja vatrogasaca, a da se Hrvatsku vatrogasnu zajednicu od sljedeće godine i formalno uključi u Sporazum kao ravnopravnog subjekta. „Najbitniji je pacijent koji na terenu ovu problematiku ne smije osjetiti“, zaključak je koji je na kraju sasatanka iznio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.