Zbog obilnih padalina vatrogasci u većem dijelu Hrvatske bilježe povećan broj intervencija.

17. studenog

Grad Zagreb i Zagrebačka županija
Dana 16. studenog nastavljeno je nevrijeme na širem području Grada Zagreba i Zagrebačke županije praćeno obilnom kišom i vjetrom te je došlo je do porasta rijeka, vodotoka,  odvodnih kanala i plavljenja većeg broja objekata, te rušenja stabala.
Na području Grada Zagreba u saniranju posljedica nevremena vatrogasci su zabilježili 10 tehničkih intervencija sa 33 vatrogasca i 11 vatrogasnih vozila, a na području Zagrebačke županije zabilježene su 23 tehničke intervencije sa 110 vatrogasaca i 33 vatrogasna vozila.
Krapinsko-zagorska županija
Dana 16. studenog do porasta vodotoka došlo je do plavljenja većeg broja objekata na širem području županije, te su vatrogasci u saniranju posljedica nevremena zabilježili 12 tehničkih intervencija od čega 10 ispumpavanja vode i 2 ispiranja ceste od nanosa blata i mulja na kolniku. Na intervencijama je bilo angažirano ukupno 71 vatrogasac sa 17 vatrogasnih vozila.
Istarska županija
Dana 16. studenog nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom koji je stvarao pijavice na području Umaga i Labina. Vatrogasci JVP Umaga imali su 16 intervencija u saniranju posljedica nevremena, a većinom se radilo o saniranju krovišta kuća 12, uklanjanju stabla 2 i ispumpavanju, a vatrogasci JVP Pule imali su 2 uklanjanja stabla. Na intervencijama je bilo angažirano ukupno 53 vatrogasca sa 28 vatrogasnih vozila.
Primorsko-goranska županija
Dana 16. studenog zabilježeno je 6 tehničkih intervencija uzrokovanih nevremenom na području Rijeke, otoka Lošinja i Opatije, od toga 4 uklanjanja stabala, te 2 čišćenja odvodnih kanala. Na intervencijama je bilo angažirano ukupno 15 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila.
Ličko-senjska županija
Dana 16. studenoga održane su sjednice Stožera CZ-a Grada Gospića poradi stanja na Malog Sliva Like i uspostavljanja izvanrednih mjera od poplava, te je došlo do izlijevanja vodotoka na prometnicu Žuta lokva-Gračac (DC 50). Postavljaju se zečiji nasipi oko objekata za koje se misli da bi bili ugroženi pri daljnjem porastu vodostaja, a na cesti su postavljeni znakovi zabrane prometovanja. Tijekom dana na području Donjih Pazarišta angažirani od vatrogasnih snaga bili su JVP Gospić i DVD Pazarišta.
Šibensko-kninska županija
Dana 16. studenog zabilježeno je 5 tehničkih intervencija uzrokovanih porastom rijeke Čikole i vodotoka na širem području Drniša i Knina. Došlo je do izlijevanja rijeke Čikole kod Opančine, te plavljenja objekta i zapovjedništva HV-a u Gradu Kninu, Siveriću i Drnišu. 
Na teren izašli vatrogasci iz JVP Drniša i Knina radi saniranja posljedica plavljenja, čišćenje odvodnih kanala i ispumpavanja. Ukupno je bilo angažirano 10 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila.
****
16. studenog

Današnje aktivnosti po županijama:

  •  U periodu od 7:00 do 18:00, zbog obilnih kiša, na području Zagrebačke županije zabilježeno je 20 tehničkih intervencija pretežito ispumpavanja vode.
  •  U Krapinsko-zagorskoj županiji je zabilježeno 12 intervencija od čega 10 ispumpavanja vode i 2 ispiranje ceste.
  • U Ličko-senjskoj županiji je u  9:40 održana sjednica Stožera CZ-a Grada Gospića poradi stanja na Malog Sliva Like. Postavljaju se zečiji nasipi u čemu sudjeluje DVD Pazarište. U 14:15 došlo je do izlijevanja vodotoka na prometnicu Žuta lokva-Gračac (DC 50), sa tendencijom daljnjeg izlijevanja te Hrvatske vode predlažu ograničenje cestovnog prometa na branjenom području 25: Mali sliv Lika. U 14:47 aktiviran je Stožer CZ-a Općine Gračac poradi vodostaja Otuče.
  • U Šibensko-kninskoj županiji je u 15:53 došlo do izlijevanja rijeke Čikole kod Opančine. Na terenu je JVP Drniš. U 16:29 JVP Knin izišao je na intervenciju zbog ispumpavanja vode iz objekta zapovjedništva HV-a u Gradu Kninu.

Foto: DVD Zlatar Bistrica