Danas je u Donjem Miholjcu na izletištu Stara Drava održana međunarodna pokazna vježba „Stara Drava“ u organizaciji Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

Vježbi su nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik i zapovjednik VZŽ Osječko-baranjske Zdravko Cvenić i Nikica Mužević. Nakon postrojavanja svih sudionika i opreme, vježba je započela u 11. sati.

Za mjesto izvođenja vježbe izabran je Donji Miholjac koji je smješten u sjevernom dijelu istočne Slavonije, uz samu sjevernu granicu Hrvatske. Prirodnu zapreku prema Republici Mađarskoj predstavlja rijeka na kojoj se nalazi most koji povezuje Hrvatsku i Mađarsku na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Donji Miholjac. Samo izletište Stara Drava smješteno je u rubnom (sjeverozapadnom) dijelu grada Donji Miholjac, udaljeno od središta grada oko 2 km, a spojeno je oteretnim kanalom sa rijekom Dravom. U neposrednom okruženju smještene su vikendice i vrtovi domicilnog stanovništva kao i ribnjaci tvrtke PP Orahovica koji zauzimaju gotovo 970 ha površine.

Pretpostavka i tijek vježbe

Vježbom je prikazano reagiranje žurnih službi u slučaju nesreće u prometu s kemikalijama, točnije potonuća riječnog broda za prijevoz nafte na Dravi. U vježbi su provedene aktivnosti mjera zaštite pri pojavi tehnoloških nesreća i zagađenja okoliša te mogućnosti nastanka požara i eksplozije na širem području odgovornosti VOC-a Donji Miholjac. Specifični uvjeti koji definiraju vježbu su određeni smještajem naselja, namjenom objekta (pogranični prijelaz, ribnjaci i rijekom Dravom) te opasnost kod ugroza osoba u takvim objektima.

Zbog oštećenja trupa broda nailaskom na neoznačeni repin dolazi do nasukavanja, a kasnije i potonuća teretnog broda za prijevoz zapaljivih tekućina iz Republike Mađarske, zbog nastalih oštećenja (neispravne brtve cjevovoda) dolazi do curenja diezel goriva u rijeku Dravu.

Odgovorna osoba broda vrši dojavu o događaju. Obavještavaju se vatrogasci zbog spašavanja posade i sanacije - zaustavljanja izlijevanja i širenja nafte rijekom. Također se obavještavaju MUP PU Osijek, Repulika Mađarska - županija Baranja - postrojba Siklos, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Dolaskom vatrogasnih snaga DVD Donji Miholjac, vatrogasci uočavaju veliku nafnu mrlju kako se širi koritom rijeke. Stupaju u kontakt sa članovima posade te vrše uzbunjivanje postrojbi koje posjeduju “brane” za zaustavljanje razlivene tekućine. Obavještavaju VOC i traže pomoć županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Policijski službenici Policijske postaje Donji Miholjac upućeni su na mjesto događaja vrše blokadu prometnica U akciji spašavanja uključuju se i Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije te se slijedom događaja aktivira Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Na lokaciju prilaze i vozila Zavoda za hitnu medicinu Osječko - baranjske županije te postavljaju mjesto za trijažu ranjenika s manjim i težim ozljedama prouzročenim hitnom evakuacijom broda.Uskoro im se priključuju i pripadnici Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije te sudjeluju u zbrinjavanju ozlijeđenih, a kasnije i u osiguravanju napitaka i obroka za sudionike intervencije. Dok se vatrogasne postrojbe postavljaju na pozicije prema zapovijedi, postavlja se i zapovjedni šator VZŽ Osječko-baranjske u kojem se okupljaju zapovjednici vatrogasnih postrojbi i voditelji svih aktiviranih službi sudionika vježbe iz sustava civilne zaštite.

Grupa za radiokomunikaciju Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije uspostavlja pričuvni sustav veze.

Istovremeno se poziva i načelnik Stožera CZ ObŽ na lokaciju radi lakše koordinacije u radu svih operativnih snage sustava civilne zaštite te se aktiviraju i službe iz Republika Mađarska.

Sudionici vježbe

U vježbi je sudjelovalo 88 vatrogasaca i pripadnika drugih službi s 23 interventna vozila. Uključeni su bili: VOC Donji Miholjac, DVD Donji Miholjac, DVD Belišće, DVD Gornji Grad, DVD Valpovo, JVP Našice, JVP Čepin, JVP Beli Manastir, DVD Đakovo, DVD Bilje, DVD Našice, VZŽ Osječko-baranjske, Županija Osječko-Baranjska, Grad Donji Miholjac, Grad Dravaszabolsc, Grad Siklos, Onekentes Tuzolto Tarsasag - Magyar – Buvarok, Ured za katastrofe republike Mađarske – ispostava Siklos / Siklósi , Katasztrófavédelmi Kirendeltség , Uprava za katastrofe županije Baranja / Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, Društvo Crvenog križa OBŽ.