Danas su u prostorijama VP Novi Zagreb podijeljeni ključevi 28 pick up vozila i 29 kombi vozila vatrogasnim zajednicama. U ime Ministarstva poljoprivrede ključeve je uručio ministar Tomislav Tolušić.

- Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede, posebno ministru Tomislavu Tolušiću i državnom tajniku Željku Kraljičku na razumijevanju i naporima da se pomogne vatrogascima u obnavljanju vatrogasnog voznog parka te osobne i skupne vatrogasne opreme. Naime, ispunjena su sva obećanja i umjesto dosadašnjih 7 milijuna kuna osigurano je 40 milijuna kuna i nabava ove opreme bit će upisana zlatnim slovima u povijest hrvatskog vatrogastva. Želim Vam da ova vozila što više koristite za preventivu, a što manje na požarima – izjavio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

- Vjerujemo da će ova mjera, uz novi sustav video nadzora protupožarnim kamerama u četiri dalmatinske županije, kojeg smo financirali s 20 milijuna kuna, kao i sa 6 bespilotnih letjelica koje smo ove godine nabavili kroz EU fond, dugoročno osigurati bolju operativnu sposobnost hrvatskih vatrogasaca – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na kraju svog izlaganja ministar Tolušić se zahvalio vatrogascima na svemu što rade naglasivši da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo važnost ulaganja u vatrogastvo te im želi što više korištenje ovih vozila u preventivne svrhe.

Podsjetimo da je temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica u 2018. godini, Ministarstvo poljoprivrede nabavilo 74 vozila te financiralo osposobljavanje 6000 vatrogasaca. U završnoj fazi je nabava 2200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce.

Tijekom 2019. godine planirana je izrada novog programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica te se razmatra sklapanje novog četverogodišnjeg programa između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna.