U Učilištu vatrogastva održan je dvodnevni tečaj "Tehnike spašavanja u prometnim nesrećama".

U Učilištu vatrogastva 11. i 12. lipnja održan je tečaj "Tehnike spašavanja u prometnim nesrećama" organiziran u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice i Veleposlanstva Francuske Republike. Polaznici ovog tečaja bili su pripadnici vatrogasnih postrojbi Vatrogasne zajednice Zagrebačke, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, službenici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine te pripadnici Gasilske zveze Brežice iz Republike Slovenije. Tečaj su provodila tri francuska instruktora iz nevladine udruge PUI – vatrogasci za hitne međunarodne intervencije, a za potrebe obuke iz Francuske Republike je u Učilište dopremljeno 6 karamboliranih vozila marke Renault koja su bila na raspolaganju polaznicima.

Kako je navela Ljerka Kopričanec Matijevac, načelnica Učilišta, ovaj je tečaj prilika da se stekne novo iskustvo i nova znanja kroz teorijski i praktični rad. Zanimanje za ovaj tečaj je bilo veliko te će se ovakva osposobljavanja nastaviti i dalje. Zamjenik Atašea za unutarnje poslove Ivan Nakov, ujedno i policijski zapovjednik, zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovome tečaju, a posebno francuskim instruktorima i tvrtki Renault koja je za ovu priliku dala svoja vozila na raspolaganje vatrogascima u svrhu obuke.
„Na tečaju smo govorili o novim tehnologijama, električnim vozilima, raznim tehnikama spašavanja koje vatrogasci trebaju znati u ovakvim situacijama“, rekao je Stjepan Purgar, voditelj Vatrogasne škole i dodao kako se vatrogasci konstantno obučavaju kako bi što hitrije izvukli unesrećenu osobu iz smrskanog automobila.

Glavne teme obrađene na predavanju obuhvatile su razvoj vozila i zbrinjavanja žrtava, pirotehničke elemente koji utječu na vatrogasce, razinu sigurnosti električnih automobila te objašnjenja kako izgledaju intervencije na električnim vozilima u slučaju nesreće.

U popodnevnim satima prvog dana te u jutarnjim satima sljedećeg, uslijedio je praktični dio koji je uključio tehnike rezanja te zaštitu od požara i eksplozija prilikom tehničkih intervencija.
Voditelj francuskog tima Remy Desbois iz udruge PUI, vatrogasci za hitne međunarodne intervencije, rekao je kako imaju jako dobru susradnju s Veleposlanstvom Francuske Republike te su jako zadovoljni i sa suradnjom s hrvatskim vatrogascima. „Moderna vozila koriste se sve više, a vozila kao što su hibridna i električna teško je rezati i to za vatrogasce može biti jako opasno. Upravo su zato ovakve eduakcije bitne“, rekao je Remy.

Na dodjeli certifikata o završenom tečaju Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik rekao je kako su ovakvi tečaji dokaz kako jezične barijere ne postoje, a da vatrogasci svugdje isti imaju isti zadatak. „Ovo je nastavak suradnje te se zahvaljujem Veleposlanstvu Republike Francuske i instruktorima. Vjerujemo kako će se dobra suradnja i razmjena iskustava između francuskih i hrvatskih vatrogasaca nastaviti, na zadovoljstvo obiju država“, kazao je zapovjednik Tucaković.
Yannick Andrianarahinjak, prvi savjetnik Veleposlanika na završetku tečaja je rekao kako su 2017. godine tvrtka Renault i Veleposlanstvo Republike Francuske po prvi su put organizirali obuku za automobile s obnovljivim izvorima energije. „Iste je godine održana i obuka za retardante koja je bila izuzetno uspješna, a ovo je 4. obuka francuskog Veleposlanstva za hrvatske vatrogasce i nadam se kako će se ova obuka nastaviti i intenzivirati. Svake godine velik broj ljudi gubi svoj život u prometnim nesrećama, a cilj nam je te brojke smanjiti“. Dodao je kako se sve manje proizvode dizelski i benzinski motori, a sve više hibridni i električni automobili stoga se vatrogasci moraju obučavati za intervencije na ovakvim vozilima kako bi što prije došli do unesrećenih te ih predali osoblju hitne pomoći.

HRT 1, Dnevnik: https://www.youtube.com/watch?v=jQaCh2cW6Ms&fbclid=IwAR3PQ52kIln4bxaCzxqsffL-G3Qh0--kVlYufnyuFsN6BBthZzEZnf-Ne50