Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice oprostilo se od svog člana Franje Matasića st.

Franjo je bio tih i miran vatrogasac, ali s velikim srcem, uvijek nasmijan i velikom ljubavi da pomogne svima kojima je to trebalo.

Davne 1973. godine, Franjo se učlanio u Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice te tako započeo svoj vatrogasni život. Došavši u društvo odmah započinje s treninzima i nastupima u seniorskoj ekipi, pohađa razne tečajeve te kreće na vatrogasne intervencije. Svojim radom i predanošću u društvu je bio jako cijenjen i voljen od svoje braće.

Godine truda i rada dovele su ga do mjesta voditelja vatrogasne mladeži zajedno kao i druge kolege, a postignuća koja ostvaruju su jedna od najvećih u društvu. Mnogi njihovi učenici danas su vrijedni Našički dobrovoljni vatrogasci. Vidjevši njegov rad i trud, ubrzo ga Upravni odbor postavlja ga i za tajnika društva. Kao tajnik najstarije udruge u gradu svoj posao obavlja pošteno i predano bez izgovora. Takav njegov dobar rad i požrtvovnost prema vatrogastvu isto tako prepoznaje i Vatrogasna zajednica Našice u kojoj je ubrzo postao i član predsjedništva.

Po zvanju Vatrogasni časnik I klase 2013.godine zasjeo je na mjesto dopredsjednika našega društva koje je obavljao sve do svoje smrti.

Uz predsjednika i zapovjednika, upravo je on bio jedan o čelnih ljudi u našemu društvu. Vatrogasci su imali veliko poštovanje prema Franji, a cijenjen je bio i među kolegama u cijeloj lijepoj našoj. Autor je mnogih dijela, ručnih vatrogasnih radova, a bio je zaljubljenik i u povijest društva te je volio stare slike i predmete pa ih je restaurirao i dijeliti znanje o tome mlađim kolegama. Nesebično se brinuo da se rad i djelo najstarijeg društva u gradu nikada ne izbriše i nestane bez traga.

Njegovu predanost vatrogastvu prepoznala je i njegova tvrtka Našicecement, u kojoj je bio zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva u gospodarstvu.

Nažalost, prije nekoliko godina teško se razbolio, ali je i te dane proživljavao dostojanstveno, uostalom kao i cijeli svoj život. U sebi je vodio veliku bitku s opakom bolešću godinama, ali nikada se niti u jednom trenutku nije predao. Nikada se nije žalio na svoje boli i uvijek je sebe stavljao na raspolaganje. Teško bolestan svoj posao nastavlja obavljati časno, ne štedeći se niti trenutka. Svojim vedrim licem, nasmijanošću i jednostavnošću uveseljava svoju braću po vatri, a njegova humanost pokazuje koliko je zaista bio veliki čovjek. Iza sebe je ostavio više od 40 godina rada u društvu, i to kakvog rada! Štitio je i čuvao svoj grad, te se nesebično izlagao na priobalju pomažući kolegama u požarnim sezonama. Za svoje dobrovoljno vatrogasno društvo i za svoju braću učinio je jako puno, učinio je društvo veće i snažnije, a sebe je nehumano dao. Svih 40 i više godina čuvali smo se i pazili, te bili jedna velika obitelj!

Za svoj rad i doprinos razvoju vatrogastva na ovom području Franjo je odlikovan i nagrađen brojnim odlikovanjima, medaljama i pohvalama: zlatna vatrogasna medalja, brončana vatrogasna plamenica, srebrna vatrogasna plamenica, vatrogasna spomenica za 40 godina aktivnosti u društvu, odnedavno je nositelj spomenice vatrogasnog veterana koja mu je uručena nešto više od 2 mjeseca.

Vatrogasci ovom prilikom izražavaju iskrenu sućut cijeloj obitelji i prijateljima Franje Matasića.

POČIVAO U MIRU BOŽJEM DRAGI NAŠ FRANJO!!!

Dobrovoljno vatrogasno društvo

Našice