Vatrogasni dom DVD-a Hrženica, najstarijeg hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva na selu, pred sam ovogodišnji blagdan Svih Svetih utihnuo je zbog tužnog rastanka od svog vrijednog člana. Crna zastava na jarbolu istaknuta je u spomen na Maria Krausa “Ćobicu”, operativnog člana ovoga Društva, koji nas je u 30. godini života iznenada napustio, ostavivši za sobom sjećanje na vrijednog vatrogasca, toplog i srdačnog mladog čovjeka, iskrenog i dragog prijatelja.  

Pokojni Mario rođen je 20. veljače 1990. godine. Članom DVD-a Hrženica postaje kao 9-godišnjak. Njegov rad u vatrogasnim redovima obilježilo je osposobljavanje, pri čemu je stekao zvanje “vatrogasnog dočasnika prve klase”. Od malih nogu marljivo je vježbao za nastupe na natjecanjima, osvojivši na početku s vatrogasnim podmlatkom, a kasnije s muškom seniorskom ekipom nekoliko desetaka vrhunskih plasmana, pri čemu je krunu predstavljao nastup na državnom natjecanju 2012. godine, kao i osvajanje naslova viceprvaka Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice. S članovima svoje ekipe prošao je natjecanja diljem Hrvatske, od Hvara, Zadra, Splita, do Zaprešića i Đakova. U dva je navrata bio sudionikom nacionalnog kampa vatrogasne mladeži u Fažani.

Životne prilike spojile su ga i s DVD-om Varaždinske Toplice. Njegov je vrijedan član, obnašajući dužnost člana Upravnog odbora u jednom mandatu, uz istovremeno članstvo u našem Društvu bio do današnjih dana, zbliživši tako naše dvije organizacije.

Za svoj rad i doprinos razvoju vatrogastva na ovom području Mario je odlikovan brončanom vatrogasnom plamenicom, a primio je i spomenicu za 10 godina rada u vatrogastvu, dok spomenicu za 20 godina rada na žalost nije primio u svoje ruke, no ove će zime na sjednici Skupštine Društva biti dodijeljena njegovoj obitelji.

Izraze najiskrenije sućuti u ime svih članova DVD-a Hrženica i vatrogasaca općine Sveti Đurđ upućujemo ožalošćenoj obitelji i prijateljima.

Posljednji ispraćaj uz vatrogasne počasti organiziran je u utorak, 29. listopada 2019. godine u 15,30 sati na mjesnom groblju u Hrženici.

Počivao u miru božjem dragi naš Mario!

DVD Hrženica