Nakon duge i iscrpljujuće bolesti, 16. ožujka napustio nas je jedan od naših najstarijih i najistaknutijih članova, čestit građanin grada Raba, uzoran suprug, brižni otac i veseo djed, naš Zlatko Tonsa.

Rođen je na Rabu, 22. veljače 1945., gdje provodi djetinjstvo, završava osnovnu školu, potom i stručnu ugostiteljsku školu. Po završetku školovanja, zapošljava se kao kuhar u HTP-u Imperijal. Nakon toga prelazi u Croatia osiguranje, postaje voditelj, a potom i vlasnik Croatia Agenta, iz kojega odlazi u zasluženu mirovinu.

DVD-u Rab Zlatko se pridružio 20. veljače 1967. godine i ostao njegovim članom čak 53 godine, sve do svoje prerane smrti. Bio je odvažan i požrtvovan vatrogasac, jedan od sedmero prvih školovanih vatrogasnih časnika DVD-a Rab, te dugogodišnji član Upravnog odbora i tajnik Društva.

Iz sretnog braka sa suprugom Ružom dobio je troje prekrasne djece. Imao je i petero unučadi, koja su mu bila istinska sreća i radost. Kako za obitelj, tako i za sve nas koji smo ga poznavali i surađivali s njim, bio je dragocjen i nenadoknadiv.

Za svoj nesebičan i predan rad, Zlatko Tonsa dobio je brojna vatrogasna i druga priznanja, među ostalima i vatrogasnu spomenicu za 50 godina članstva, vatrogasnu spomenicu ''vatrogasni veteran'', vatrogasnu plamenicu sa zlatnim obilježjem, vatrogasnu medalju sa zlatnim obilježjem te nagradu Grada Raba za posebna postignuća u vatrogastvu. Kao dugogodišnji član rapske Limene glazbe te sekcije limene glazbe DVD-a Rab, Zlatko je nagrađen i Zlatnom lirom te plaketom Hrvatskog sabora kulture.

Dragi Zlatko, čuvat ćemo uspomenu na Tebe. Tvoje vatrogasna ostavština ostaje trajna inspiracija

generacijama koje dolaze. Hvala Ti za sve što si učinio za naš DVD Rab i Grad Rab.

DVD Rab