Započela istraživanja na znanstvenom projektu:

UTJECAJ OTVORENIH POŽARA NA KVALITETU TLA I VODA

Požari otvorenoga prostora predstavljaju prirodnu katastrofu za cijeli prostor Republike Hrvatske (RH), a osobito za mediteranski dio RH. Dosadašnja iskustva pokazala su kako je većina požara otvorenog prostora inicirana paljenjem vatre na napuštenom poljoprivrednom zemljištu. Za nepovjerovati je da je u RH preko 90% uzrokovano ljudskom nepažnjom.

Požari otvorena prostora, pri čemu se primarno misli na šumske površine ili na napuštene poljoprivredne površine, složena su pojava u kojoj se isprepliću različita termodinamička i aerodinamička događanja. Na njih značajno utječu konfiguracija terena po kojoj se požar kreće, karakteristike vegetacije koja gori te lokalni meteorološki uvjeti na mjestu požarišta.

Temeljem svega navedenoga uz financijsku potporu Hrvatske zaklade za znanost a uz pomoć Operativno tehničkog stožera Hrvatske vatrogasne zajednice te kolega iz Vatrogasne zajednice iz Zadarske županije i Šibensko kninske županije postavljena su dva pokusa na opožarenim površinama u Galovcu kraj zračne luke Zadar, te na prostoru Šibenske Dubrave u kojoj je krajem srpnja zabilježene jedan od najkompleksnijih požara u RH tijekom zadnjih godina.

Najprije je potrebno vrlo dobro odabrati opožarene površine i postaviti opremu za mjerenje erozije na opožarenoj površini u čemu smo imali neprocjenjivu pomoć kolega iz Vatrogasnih jedinica  Zadarske i Šibensko kninske županije. Nakon toga slijedi periodično prikupljanje uzoraka tla i vode i pepela, laboratorijske analize, ispitivanje disanja i hidrauličke provodljivosti tla, mjerenje repelentnosti, kao i mjerenje postotnog porasta vegetacije na opožarenoj površini. U istraživanja su uključeni djelatnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i djelatnici Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Istraživanja su predviđena kao dvogodišnja a o svemu više cijenjeni čitatelji biti će te obaviješteni u slijedećim objavama na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice.

Voditelj istraživanja prof.dr.sc. Ivica Kisić, dipl.ing.agr. – email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.