Nevrijeme s jakim južnim vjetrom pogodilo je u ponedjeljak 11. siječnja 2016. godine područje Grada Samobora. Olujni vjetar tijekom poslijepodneva i navečer rušio je stabla na kuće, električne vodove, prometnice te odnosio krovove.
Dežurni u operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora zaprimio je preko 100 poziva uznemirenih građana koji su tražili pomoć.

Sve je počelo u rano poslijepodne oko 12:30 sati kada je izbio požar na krovištu obiteljske kuće u Velikom Lipovcu. Požar se iz neispravnog dimovodnog kanala proširio na krovište.  Prvi su intervenirali vatrogasci DVD Lipovec, koji su do dolaska Javne vatrogasne postrojbe požar lokalizirali, prije nego što se vatra uslijed olujnog vjetra razbuktala i proširila na cijelo krovište.

Nakon toga uslijedile su dojave o potrebi uklanjanja limenog opšava na krovu stambene zgrade koji je prijetio padom na dvorište i prometnicu u ulici Petra Katančića 28,Samobor, potrebi uklanjanja pokrovnih ploča s krova nadstrešnice na stambenoj zgradi u ulici Franje Kuharića 37, u Samoboru.
Olujni vjetar odnio je gotovo cijeli krov s crkve Svetog Leonarda u Kotarima, šteta je velika, a na intervenciju su izašli vatrogasci lokalnog DVD-a Manja Vas.

Zatim su uslijedile dojave o padu stabala na prometnicu u Samoboru, ulica Petra Katančića 5, padu stabla u dvorište obiteljske kuće u Okićkoj 7, Samobor, o opasnosti pada stabla na kuću u Rudama 216/a,o padu stabla u dvorište obiteljske kuće u Zagrebačkoj ulici 27, Samobor, o padu stabla na električne vodove u Dubravi Samoborskoj, o padu stabla na prometnicu u Kladju, Baltin Jarek, put prema Konščici.
O potrebi uklanjanja stabla s kolnika u Samoboru, Lička 7, u Maloj Jazbini na putu prema Vrnjaku, u Samoboru.
Pri povratku s intervencije u Okičkoj 7 na vatrogasno vozilo je pao električni stup s vodovima pod naponom, pa su vatrogasci ostali zarobljeni u vatrogasnom vozilu do dolaska ekipe HEP-a koje je isključila napon. Na svu sreću nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen, a vatrogasno vozilo nije oštećeno.

Zbog nedostatka auto-ljestvi vatrogasci su neke intervencije rješavali u suradnji s HEP-om i gradskim komunalnim poduzećem koji imaju zglobne platforme.

Od 12:30 do 24:00 sata 11. siječnja 2016. godine samoborski su vatrogasci su ukupno imali 18 intervencija.
Uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora na intervencijama su sudjelovali i DVD Samobor (3 intervencije), DVD Lipovec (1 intervencija), DVD Manja Vas (1 intervencija) i DVD Rude (1 intervencija).

Sljedećeg dana, u utorak 12. siječnja 2016. godine, samoborski su vatrogasci odradili još pet intervencija.
Već ujutro u 8:15 sati zaprimljena je dojava o požaru kuće u Klokočevcu Samoborskom na k. br. 95. Na intervenciju je izašlo navalno vozilo s tri vatrogasca s prethodne intervencije osiguranja objekta koji se srušio uslijed olujnog vjetra.Radilo se o požaru krovišta na kući katnici, koji se proširio s vanjskog dimnjaka na krovište.  Požar je zahvatio 5 m² krovišta, a u pomoć su pozvani i vatrogasci lokalnog DVD-a Klokočevac Samoborski.
Požar je lokaliziran u 8:36 sati, a intervencija završena u 9:40 sati.
Nakon završetka intervencije vatrogasci su nastavili sa uklanjanjem stabla s prometnice u Samoboru Velika Rakovica, ulica Koletići kod k.br. 18, te uklanjanjem stabla koje je palo na krov kuće u Lugu Samoborskom, Kozarćeva 11.
I na kraju dana uz pomoć auto ljestve i dva vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba uklonjeno je stablo koje prijetilo padom na obiteljsku kuću u Samoboru, u ulici Maje Strozzi 2.

Zapovjednik
Mladen Žitković, dipl.ing.