Prema podacima Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice u posljednja 24 sata zabilježen je velik broj požara. Većinom se radilo o požarima otvorenog prostora koje možemo povezati s nesmotrenim spaljivanjem biljnog otpada kod poljoprivrednih radova.

19.3.

U Vatrogasnom operativnom središtu Hrvatske vatrogasne zajednice i nadalje se bilježi veliki broj požara na otvorenim prostorima. Tijekom jučerašnjeg dana nesavjesnim spaljivanjem biljnog otpada izgorjelo je oko 220 hektara površine, a u gašenju je sudjelovalo 68 vatrogasaca te su u dva gašenja angažirane i zračne snage HRZ-a OSRH.           

 U Šibensko-kninskoj županiji zabilježena su čak tri požara na otvorenim prostorima u kojima je izgorjelo oko 51 ha površine, sudjelovalo je 16 vatrogasaca, a u požarima kod Unešića i Vodica sudjelovale su i zračne snage za gašenje požara. U požaru kod Plavnog u blizini Knina požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od oko 20 ha, pri čemu je 6 stupova za distribuciju električne energije oštećeno ili izgorjelo.Zbog neopreznog spaljivanja biljnog otpada gorjelo je i u Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj te Sisačko-moslavačkoj županiji. U Gradu Zagrebu u požaru je zahvaćeno nisko raslinje i šuma na više različitih lokacija gdje je zahvaćeno preko 32 ha površine.

18.3.

Veliki požar na otoku Braču, koji je izbio 15. ožujka, jučer je proglašen ugašenim. U gašenju ovog požara je sudjelovalo 120 vatrogasaca sa 36 vozila i dva protupožarna zrakoplova. Opožareno je 50 ha niske trave i raslinja.

Na području Šibensko-kninske županije zabilježeni je požar kod Kistanja u kojem je izgorjelo 100 ha trave i niskog raslinja. Požar koji je izbio kod naselja Kričke u blizini Drniša 15. ožujka, proširio se na minski sumnjivo područje pa su vatrogasci nadzirali njegovo širenje. Požar je zahvatio 20 ha niskog raslinja i ugašen je jučer u 17:46 sati.

Vatrogasci Ličko-senjske županije intervenirali su jučer na požarima na lokaciji Šojat Dol kod Senja gdje je opožareno 16 ha te u zaseoku Krakari kod Brinja, gdje je opožareno 6 ha.

- Samo od početka ožujka smo na području Ličko-senjske županije zabilježili 70 intervencija na požarima otvorenog prostora. Zbog lijepog vremena, ali i trenutne situacije kada je velik broj građana ostao kući, intenziviraju se radovi na poljima. Dio građana ostavlja zapaljeni biljni otpad bez nadzora, što dovodi do požara. Možemo očekivati u idućim danima povećanje broja ovakvih intervencija, rekao nam je zapovjednik VZŽ Ličko-senjske Hrvoje Ostović.

Po jedan požar otvorenog prostora zabilježen je na području Sisačko-moslavačka (Nova Subocka), Istarske (Lazarići kod Labina), Karlovačke (Ivanković Selo) te Požeško – slavonska županije.U ovim požarima je zahvaćena površina prosječno 8 ha trave i niskog raslinja.

I na području Grada Zagreba su zabilježne intervencije na požarima otvorenog prostora. U požaru kod Sveučilišne bolnice u blatu izgorjele su bale sijena te 10 ha niskog raslinja. Na području Blaguše kod Sesveta u požaru koji je izbio oko 18 sati opožareno je 9 ha.

Dana 18. ožujka u 01:47 sati VOC Zagreb zaprimio je dojavu o požaru objekta na području Kruga u Zagrebu. Požarom je zahvaćeno krovište kuće površine 150 m 2, a brzom reakcijom vatrogasaca spriječeno je daljnje širenje požara. Na intervenciji je sudjelovao 21 vatrogasac sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb. Intervencija je završila u 05:47 sati.

Apeliramo još jedanput na građane da biljni otpad kompostiraju, a ukoliko se ipak odluče na spaljivanje, da o tome obavijeste nadležnu vatrogasnu postrojbu ili dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja i u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Također, biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima. Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

Ukoliko primjetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193.

Foto: DVD Blato