Nekategorizirano

Splitsko-dalmatinska županija

Požar raslinja na području Svilaje-Pod Gredom, koji je dojavljen 17. kolovoza u 15:48 sati u ŽVOC Split, a koji je lokaliziran istog dana u 19:30 sati i zahvatio površinu od 3 ha trave, niskog raslinja i borove šume, proglašen je ugašenim 18. kolovoza u 16:00 sati.Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 10 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila iz DVD-a Muć te 2 protupožarna zrakoplova Canadair CL-415.

Dana 17. kolovoza u 16:39 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na Otoku Šolti (Rogač - Nečujam). Radilo se o požaru deponija koji je prijetio širenjem u šumu. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 35 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz DVD-a Šolta te jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor koji je preusmjeren sa protupožarnog izviđanja. Požarom je zahvaćena površina 3000 m2. Požar je ugašen 18. kolovoza u 09:30 sati.

Sisačko-moslavačka županija

Dana 18. kolovoza u poslijepodnevnim satima područje Kutine zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom te je zabilježeno 25 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja, ispumpavanja vode, saniranja dijelova krovišta i čišćenja kolnika.

Požeško-slavonska županija

Dana 18. kolovoza u poslijepodnevnim satima područje grada Pleternice i Požege te naselja Vidovci zahvatilo je kišno nevrijeme koje je imalo za posljedicu plavljenje podruma objekata te začepljenja odvodnih kanala. Vatrogasci sa navedenog područja ukupno su bili angažirani na 51 tehničkih intervencija ispumpavanja vode, odčepljivanja odvodnih kanala, ispiranje kolnika od nanosa zemlje i jedno uklanjanje stabla.

Šibensko – kninska županija

Dana 01. kolovoza u 11:40 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na otvorenom prostoru na lokaciji Radonić (Drniš). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, smrika i oko 300 trsova vinove loze na površini od 12 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair te ukupno 38 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš i Šibenik, DVD-a: Ružić, Drniš, Šibenik, Perković i Unešić. Požar je ugašen u 20:55.

Dana 01. kolovoza u 14:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru objekta i eksploziji na adresi Šibenik, Borajska 43. Radilo se o požaru  obiteljske kuće gdje je zahvaćeno 20 m2 hodnika, sobe i kupaone, te su ostale prostorije nagorjele. Uslijed požara jedna osoba je zadobila opekline te je zbrinuta od strane HMP. Na intervenciji gašenja sudjelovalo je 8 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Šibenik. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 21:44 sati.

Dana 01. kolovoza u 14:30 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru raslinja na prostoru  NP Kornati, Uvala Strižnja. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko ralinje i makija na površini od 5000 m2. Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Tisno te 7 zaposlenika NP Kornati. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 19:01 sati.

Osječko – baranjska županija

Dana 01. kolovoza u 13:17 sati ŽC 112 Osijek zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Kešinci (Semeljci). Požarom je bilo zahvaćeno strnište na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Kešinci i Semeljci. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 15:30 sati.

Grad Zagreb

Dana 01. kolovoza u 22:32 sati VOC grada Zagreba zaprimio je dojavu o požaru objekta na adresi Sesvete, Stjepana Rukljača 36. Požarom je zahvaćeno krovište vikend kuće na površini od 30 m2. Na intervenciji gašenja požara ukupno je sudjelovao 21 vatrogasac sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb i DVD-a: Planina Donja, Kučilovina i Kašina. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca završila je u 01:44 sati.

 

Postupci tijekom trajanja požara raslinja

 

Savjeti za građane

 

Što napraviti kad primjetite požar

 

SPOT roštilj

 

EDUKATIVNI FILM Savjeti za najmlađe - požarna kultura

 

 

EDUKATIVNI FILM Požari raslinja – smanjimo broj HR

 

 

EDUKATIVNI FILM Požari raslinja – smanjimo broj ENG

 

Radijski spotovi

  Požarna sezona (engleski)
  Požarna sezona (hrvatski)
  Požarna sezona (njemački)
  Požarna sezona (talijanski)
  Požarna sezona (češki)

Zadarska županija
Dana 07. svibnja u 16:02 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o nesreći u zračnom prometu. Dogodio se pad zrakoplova „Zlin 242 L“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na lokaciji Biljane Donje kod Benkovca. Prilikom pada istog, dva člana posade smrtno su stradala. Zrakoplov je bio zahvaćen požarom te su na intervenciji gašenja sudjelovali vatrogasci iz JVP Zadar i JVP Benkovac sa 14 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila.
Intervencija vatrogasaca završila je u 22:14 sati.


Grad Zagreb
Tijekom dana 07. svibnja vatrogasci sa područja Grada Zagreba bili su angažirani na 26 tehničkih intervencija – u saniranju posljedica snažnog potresa koji je 22. ožujka zadesio grad Zagreb. U dojavama se trenutno nalazi još 6 intervencija koje treba odraditi.

Grad Zagreb
Tijekom dana 05. svibnja vatrogasci sa područja Grada Zagreba bili su angažirani na 29
tehničkih intervencija – u saniranju posljedica snažnog potresa koji je 22. ožujka zadesio grad
Zagreb. U dojavama se trenutno nalazi još 17 intervencija koje treba odraditi.
Dana 06. svibnja u 05:19 sati JVP Zagreb zaprimila je dojavu o požaru stana na adresi
Sesvete, Frane Kukuljevića 7. U požaru je opožaren trosjed u dnevnom boravku, gdje je zatečena
jedna ženska osoba. Osoba je teško disala, te je predana djelatnicima HMP.
U saniranju požara sudjelovao je šest vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz JVP
Zagreb.
Intervencija je završila u 06:10 sati.


Ličko-senjska županija
Dana 05. svibnja u 13:10 sati JVP Gospić zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru
na području Smiljansko polje. U požaru je opožareno 15 ha trave i niskog raslinja.
U gašenju požara sudjelovao je šest vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Gospić.
Požar je ugašen u 16:20 sati.