U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku je u petak, 24. travnja 2020. održan radni sastanak sastavnica sustava domovinske sigurnosti na kojem se razgovaralo o poduzetim aktivnostima vezanima za ovogodišnju protupožarnu sezonu, pripremama za sjednicu Koordinacije sustava domovinske sigurnosti te predstojeću međuresornu vježbu “Sigurnost 20”.

Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednici Hrvatske kopnene vojske general bojnik Boris Šerić, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednici te pripadnici Protupožarne eskadrile.

Krstičević: Sustav domovinske sigurnosti je spreman za protupožarnu sezonu

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo održanim operativnim sastankom te stanjem i planom priprema svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti uoči ovogodišnje protupožarne sezone.

“Dali smo smjernice koje je potrebno napraviti još u ovih četrdesetak dana prije početka PP sezone. Ono što je važno, pripremamo jednu međuresornu vježbu “Sigurnost 2020″ koja će biti održana krajem svibnja s ciljem provjere svih potrebnih procesa, procedura i tehnike koje su vezane za koordinaciju svih operativnih snaga, zatim sustave veza i komunikacije i sve ono što je potrebno napraviti da bi dočekali spremni ovogodišnju PP sezonu. Zajedno smo zaključili da je sustav domovinske sigurnosti spreman za ovogodišnju PP sezonu, da su naše glavne operativne snage spremne i da će se svim tim snagama zapovijedati iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva iz Divulja. Ovo zapovjedništvo se i prošle i pretprošle godine pokazalo dobrim i vjerujem da će se pokazati i dobrim u ovogodišnjoj PP sezoni”.

Zračne snage HV-a gasile 61 požar u 2020. godini

“Kada pogledamo statistike požara u ovom prvom dijelu sezone, vidimo da imamo jako puno požara u odnosu na sve protekle godine. Kada gledam angažman zračnih snaga HV-a, oni su u ovom dijelu godine bili na gašenju 61 požara što je skoro 50 % veći angažman nego u istom razdoblju protekle godine”, rekao je ministar.

Ministar zahvalio PP eskadrili i vatrogascima

“Ja bih se još jednom želio u ime cijele hrvatske Vlade zahvaliti svim našim pilotima i Canadaira i Airtractora i našim zračnim snagama Hrvatske vojske. Zahvalio bih se i svim vatrogascima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na svemu onome što su učinili u ovom dijelu godine. Oni su zaista naši heroji”, poručuje ministar obrane.

Ministar je istaknuo kako se i kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske pripremaji za ovu PP sezonu te naglasio važnost korištenja novih tehnologija, besposadnog zrakoplovnog sustava u prevenciji požara.

Admiral Hranj: Iako je realizacija ovogodišnje protupožarne sezone otežana zbog pandemije koronavirusa, to nas neće spriječiti u obavljanju zadaća

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj naglasio je kako je nakon obavljene analize razine spremnosti svih sastavnica PP sezone jasno da Hrvatska vojska u tu sezonu ulazi potpuno spremna. Također je naveo kako ovogodišnja statistika pokazuje da je prva faza PP sezone 2020. u odnosu na prošlogodišnje jedna od najaktivnijih prema broju požara.

“Iako je realizacija ovogodišnje protupožarne sezone otežana zbog pandemije koronavirusa, to Hrvatsku vojsku ni sastavnice sustava domovinske sigurnosti neće spriječiti u obavljanju njihovih zadaća”, istaknuo je Hranj.

Zapovjednik Tucaković: Hvala svim vatrogascima na svemu što rade, a toga svega ne bi bilo da ne postoji jedno zajedništvo na terenu u svim ovim izazovnim situacijama

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvjestio je prisutne o pripremama za požarnu sezonu u sklopu Programa aktivnosti kao i o svim aktivnostima vatrogasaca u vrijeme potresa i koronavirusa. "Prvenstveno bih se htio zahvaliti Vladi koja je već na početku ove godine donijela Program aktivnosti te su se sve druge aktivnosti, a koje zahtijevaju pripremu za novu protupožarnu sezonu, počele provoditi puno ranije. Uz velik broj požara koji je obilježio prva 3 mjeseca ove godine, pandemiju i potres, vatrogasci su jako aktivni. Već do sada smo imali više od 4.000 požara na području RH, od čega oko 2.800 na području priobalja. Važno je naglasiti i kako je postojala jako dobra suradnja i sa zračnim snagama u gašenju požara na području Smokvice kao i požara koji su dolazili iz BiH, na čemu Vam zahvaljujem.".

Tucaković je podsjetio i kako je reakcija vatrogasaca na potres bila odlična već od prve minute, a JVP Grada Zagreba i DVD-ovi s područja Grada Zagreba odradili su do danas 3.700 intervencija i 450 gašenja požara. Također vatrogasci sudjeluju u ophodnjama i pomažu stožerima civilne zaštite, a na čemu je dnevno angažirano oko 1200 vatrogasaca. "Sredstva u Programu aktivnosti neće biti smanjivana i hvala Vladi na tome. Prema prognozama čeka nas sušnija i toplija sezona, i zato ćemo uskoro početi s pripremama oko dislokacija i angažiranja sezonskih vatrogasaca, a sve s ciljem kako bismo smanjili broj požara te ih što prije ugasili", kazao je Tucaković. Ujedno je apelirao na građane na dodatan oprez te iskoristio priliku i zahvalio medijima što izvještavaju o svim vatrogasnim aktivnostima i intervencijama.

MORH /HVZ